Άγνωστες Παναθηναϊκές Ιστορίες: Έξι χρόνια χωρίς τον Ηλία Κελεσίδη

Διαβάστε στο GreenZone την άγνωστη «περιπέτεια» του Ηλία Κελεσίδη στο Παρίσι, όπου είχε ταξιδέψει για να βραβευτεί από την UNESCO. Ένας σπουδαίος αθλητής, σπάνιος άνθρωπος, μεγάλος Παναθηναϊκός έφυγε από τη ζωή τέτοιες ημέρες, στις 30/3 2007...Δεν είναι πολλοί οι αθλητές που θα θυσίαζαν το «χρυσό» μετάλλιο για να βοηθήσουν τραυματισμένο, πεσμένο στο έδαφος συναγωνιστή τους. Τέτοιος χαρακτήρας ήταν ο ποδηλάτης του Παναθηναϊκού
Ηλίας Κελεσίδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου 2007.

Πριν από έξι χρόνια, ο Παναθηναϊκός και η ελληνική ποδηλασία έχασαν έναν από τους αναμορφωτές της σύγχρονης ιστορίας του αθλήματος. Ο Ηλίας Κελεσίδης γεννημένος στις 20 Ιουνίου του 1953 στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας προδόθηκε από την καρδιά του το πρωί της Παρασκευής 30 Μαρτίου του 2007.

Προτίμησε, αντί να τερματίσει πρώτος, να σταματήσει για να βοηθήσει έναν τραυματισμένο συναγωνιστή.

Το GreenZone αναφέρει τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του, καθώς και ένα άγνωστο στους περισσότερους γεγονός:

Με μία επίδειξη ανθρωπιάς, ευαισθησίας και Παναθηναϊκού ήθους, ο Ηλίας Κελεσίδης σε διεθνή αγώνα προτίμησε, αντί να συνεχίσει και να τερματίσει πρώτος, να σταματήσει για να βοηθήσει έναν Τούρκο ποδηλάτη που είχε τραυματιστεί.

Η UNESCO τίμησε τον αθλητή με το βραβείο «ευ αγωνίζεσθαι». Ο Κελεσίδης ταξίδεψε για τη βράβευση μόνος του στο Παρίσι. Δίχως να ξέρει γαλλικά, χωρίς γνωστούς και φίλους, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του και χωρίς να μπορεί κάποιος από την πρεσβεία να τον βοηθήσει, χάθηκε και δεν κατάφερε να παραβρεθεί στη γιορτή. Τελικά, ο κόπος του ταξιδιού δεν πήγε χαμένος, αφού άνθρωποι της UNESCO του παρέδωσε το βραβείο κατά τη διάρκεια του βραδινού φαγητού στο ξενοδοχείο του.

Διαβάστε στο GreenZone την αγωνιστική δράση του «πράσινου» ποδηλάτη:

Ερχόμενος από την Τσεχοσλοβακία ήταν ήδη ολοκληρωμένος αγωνιστικά ποδηλάτης και εντάχθηκε στο δυναμικό του Μελιτέα Θεσσαλονίκης. Το 1978 μεταγράφηκε στην ομάδα ποδηλασίας του Παναθηναϊκού και αγωνίστηκε με τον «πράσινο» Σύλλογο έως το 1986.

Με την συνεισφορά του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα Δημοσίας Οδού (1980-1985).

Σε ατομικό επίπεδο, κατέκτησε με τα χρώματα του Παναθηναϊκού όλους τους τίτλους στο Πρωτάθλημα Δημοσίας Οδού το διάστημα 1979-1985, ενώ παράλληλα ξεχώρισε και στα τοπικά πρωταθλήματα Αττικής.

Από το 1978 έως το 1988 ο Κελεσίδης αγωνίστηκε με την ελληνική εθνική ομάδα ποδηλασίας.

Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με τον Κανελλόπουλο, συμμετέχοντας το 1984 στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες.

Κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες: το 1979 (παρά την πτώση και τον τραυματισμό του μετά από σπρώξιμο αντίπαλου ποδηλάτη), το 1983 και το 1984.

Το 1979 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί στον αγώνα αντοχής του Μπέργκαμο, σε μια διοργάνωση στην οποία μετείχαν 13 εθνικές και 30 ιταλικές ομάδες .

Το 1981 αναδείχθηκε πρώτος στον ποδηλατικό γύρο της Αιγύπτου.

Ο Κελεσίδης φόρεσε το χάλκινο μετάλλιο με την ομάδα του Τριφυλλιού στον Διεθνή Γύρο Λιέγης ανάμεσα σε 21 ομάδες, κατά βάση επαγγελματικές.

Κατέκτησε δε, σημαντικές νίκες σε αγώνες στην Ελλάδα με κορυφαίες στιγμές της καριέρας του την 1η θέση στην ανάβαση Πάρνηθας το 1978 και στο Γύρο Θυσίας το 1980.

Από το 2004 έως το2006 υπήρξε τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανέλαβε τη θέση του προπονητή της Εθνικής Ελλάδος. Οι προπονητικές μέθοδοι που εισήγαγε οδήγησαν και άλλους Έλληνες αθλητές σε διεθνείς επιτυχίες.

ACHAEAN GENERATION
Keywords
Αναζητήσεις
ηλιας κελεσιδης, κελεσιδης ποδηλασια
Τυχαία Θέματα