«Δεν θα επιτρέψουμε την εξορία του Παναθηναϊκού»

Διαβάστε την αποκαλυπτική συνέντευξη του Παναθηναϊκού Κινήματος στο GreenZone... Πενήντα μέτρα από την κοιτίδα του Παναθηναϊκού, αυτή που ούτε κατεδαφίζεται ούτε εκχωρείται, βρίσκονται τα γραφεία του Παναθηναϊκού Κινήματος. Το GreenZone συνάντησε τους εκπροσώπους
του Κινήματος, οι οποίοι σε μία εκ βαθέων συζήτηση παναθηναϊκής ευθύτητας, αναφέρθηκαν σε όλο το φάσμα των στόχων και των προοπτικών τους.

Συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο Θοδωρή Μαραγκουδάκη και με τον γενικό γραμματέα Νίκο Αβραμίδη. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ένας αρχιτέκτονας που συνεργάζεται με το Κίνημα, ο οποίος παρενέβη όταν χρειάστηκε.

Μας διαφώτισαν για πολλά σημεία του προγράμματος τους, που δεν περιορίζεται μόνον στην επίλυση του «γηπεδικού» του μεγαλύτερου Συλλόγου της χώρας, αλλά εκτείνεται σε μία σειρά δράσεων για τα προβλήματα της Αθήνας και συνολικότερα του λεκανοπεδίου.
Η θέση μας είναι η παραμονή στη Λεωφόρο με την κατασκευή μεγάλων, σύγχρονων εγκαταστάσεων, αντάξιων της Ιστορίας και των αναγκών του Συλλόγου.
Παναθηναϊκό Κίνημα
Ειδικότερα, ως προς τις εξελίξεις στο γηπεδικό, οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού Κινήματος κατέστησαν σαφές ότι δεν αποδέχονται να «έρθει ο οποιοσδήποτε να πάρει τη Λεωφόρο με το έτσι θέλω!» σε μία στιγμή μάλιστα που «η Διπλή Ανάπλαση δεν συμφέρει πια τον Παναθηναϊκό». Επίσης, σημείωσαν ότι η τεχνική μελέτη για μεγάλο, σύγχρονο γήπεδο στη Λεωφόρο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής της και έχει ως χαρακτηριστικά τον «σεβασμό για όλη την περιοχή, το περιβάλλον και τους κατοίκους της».

Ερωτηθέντες για άλλα θέματα της πόλης υπογράμμισαν ότι οι κοινωνικές δράσεις του ΠΑΝ. ΚΙ. θα συνεχιστούν και επιπλέον, ότι οι ίδιοι στοχεύουν στη γενικότερη αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα. Όραμά τους αποτελεί η διαμόρφωση μίας πόλης «όπου οι δημότες της θα είναι συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές στις εξελίξεις και όχι απλώς θεατές». Προτού διαβάσετε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, καλό θα είναι να σκεφτείτε ότι αξίζει να κάνετε μία επίσκεψη στα γραφεία του Παναθηναϊκού Κινήματος (Κόνιαρη 45): στην περιοχή της Αθήνας όπου τα πάντα σκεπάζονται από την αύρα του «Απόστολος Νικολαΐδης»...

-Τι σημαίνει συνολικά για τον Σύλλογο το Προεδρικό Διάταγμα, που εγκρίθηκε πρόσφατα και αφορά τη Διπλή Ανάπλαση;

«Κατά την άποψή μας, το Προεδρικό Διάταγμα προσπαθεί να "ζωντανέψει" μία υπόθεση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι "νεκρή", που είναι η Διπλή Ανάπλαση. Να τη "συντηρήσει στον αφρό". Όσοι ξεκίνησαν το εγχείρημα και κυρίως, όσοι το εξέλιξαν σε αυτό που είναι σήμερα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ώστε εάν τους δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουν κάποια στιγμή να το υλοποιήσουν με τον τρόπο που θέλουν. Αυτή είναι η ουσία.

Το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει διάφορες λεπτομέρειες και προβλέπει διαδικασίες με βάση τις οποίες θα υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση, που όμως είναι κενές περιεχομένου γιατί δεν υπάρχει κανένας να κάνει το βασικότερο, δηλαδή να τη χρηματοδοτήσει».
Το Προεδρικό Διάταγμα προσπαθεί να "ζωντανέψει" μία υπόθεση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι "νεκρή"…
- Συνεπώς, είναι μονομερές…

«Αποδεικνύεται αυτό, που εμείς έχουμε αναφέρει πολλές φορές: ότι η Διπλή Ανάπλαση δεν συμφέρει πια τον Παναθηναϊκό, διότι δεν είναι αυτό που είχε προβλεφθεί στην αρχή. Πάντα λέγαμε ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού συμβιβάστηκε αρχικά με την ιδέα της Διπλής Ανάπλασης -παρότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή να πάμε στον Ελαιώνα- αλλά υπό τον όρο ότι θα δημιουργούνταν εκεί ένα ενιαίο αθλητικό κέντρο για τον Παναθηναϊκό. Με ποδοσφαιρικό γήπεδο αντάξιο της Ιστορίας του Παναθηναϊκού, με γήπεδο μπάσκετ, με πλήρεις εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη, με εμπορικές χρήσεις, που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα όλων αυτών. Αυτό το σχέδιο, διά της μεθόδου της "σαλαμοποίησης", έχει φτάσει –όπως προαναφέραμε– να είναι κάτι, που δεν συμφέρει το Σύλλογο. Διότι, δεν διασφαλίζει καθόλου ότι το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι αυτό που θέλουμε, η ομάδα του μπάσκετ έχει «βγει» τελείως και βέβαια δεν διασφαλίζεται η κατασκευή κατάλληλων εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη. Και μέσα σε όλα αυτά εξορίζει τον Παναθηναϊκό από το κέντρο της Αθήνας και τον στέλνει σε μία περιοχή "άγονη", μακρινή.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε την τάση οι ομάδες να επιστρέφουν στη φυσική τους έδρα: από τη μία πλευρά, έχουμε τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης», που το πήρε χωρίς κανένας να αντιδράσει. Έχουμε τον ΠΑΟΚ να προτίθεται να ανακαινίσει την Τούμπα και να την κάνει ένα σύγχρονο γήπεδο. Έχουμε να γίνεται μεγάλος λόγος τελευταία για την ανέγερση γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, πάλι χωρίς αντιδράσεις. Και ο μόνος, ο οποίος μένει να εξοριστεί είναι ο Παναθηναϊκός!».

-Υπάρχουν και άλλα «αδύνατα» σημεία στη Διπλή Ανάπλαση;

«Υπάρχουν ακόμη δύο "αδύνατα" σημεία. Το πρώτο είναι ότι με το Προεδρικό Διάταγμα δίνεται δυνατότητα κατασκευής ποδοσφαιρικού γηπέδου έως 40.000 θέσεις, το οποίο, βεβαίως, σημαίνει ότι δεν διασφαλίζει ούτε το μέγεθος ούτε τις εμπορικές χρήσεις, που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Παναθηναϊκού και στους όρους βιωσιμότητας του έργου.

Το δεύτερο είναι ότι σε όλο αυτό το εγχείρημα συμμετέχει μία εταιρεία, η οποία είναι πτωχευμένη. Αυτή η εταιρεία, την γνωρίζει όλος ο κόσμος, έχει την ευθύνη -βάσει του Προεδρικού Διατάγματος- για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη: αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν βρεθεί ένας χρηματοδότης να βάλει τα λεφτά για να γίνει ποδοσφαιρικό γήπεδο έως 40.000 θέσεων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός σε καμία περίπτωση ΔΕΝ διασφαλίζεται … Για το Παναθηναϊκό Κίνημα η διασφάλιση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού είναι βασική αρχή!».

- Βάσει όσων έχουν νομοθετηθεί, το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό, εάν κάποτε κατασκευαστεί, θα είναι με ενοίκιο. Δηλαδή, φεύγουμε από το ΟΑΚΑ για να πάμε κάπου πάλι ως ενοικιαστές και μάλιστα με μακροχρόνια σύμβαση;

«Ακριβώς! Συν το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων, σήμερα που μιλάμε, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ή τουλάχιστον δεν έχει παρουσιάσει κάτι ο δήμαρχος, που να εγγυάται ότι μπορεί να φτιαχτεί το γήπεδο. Η φημολογία περί χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (πρόγραμμα JESSICA κτλ) δεν ευσταθεί…Δεν προβλέπεται να διατίθενται πόροι από το ΕΣΠΑ και το JESSICA για την κατασκευή αθλητικών κέντρων».

- Εάν υποθέσουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων βρίσκει τα χρήματα για να κατασκευαστεί ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Ελαιώνα, με τις εγκαταστάσεις όμως για τον Ερασιτέχνη να παραμένουν αυτές που προβλέπονται από τον τελευταίο νόμο, η θέση του Παναθηναϊκού Κινήματος ποια είναι;

«Η θέση του Παναθηναϊκού Κινήματος είναι η παραμονή στη Λεωφόρο με την κατασκευή μεγάλων, σύγχρονων εγκαταστάσεων, που θα είναι αντάξιες της Ιστορίας και των αναγκών του Παναθηναϊκού. Εμείς δεν θέλουμε προσωρινές λύσεις.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν θέματα τα οποία δεν εξαρτώνται από εμάς. Υπάρχει και η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θα πρέπει να εκφράσει άποψη και ο κόσμος του Παναθηναϊκού όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Διπλή Ανάπλαση και γενικότερα το ζήτημα του γηπεδικού. Πάντως, εμείς, όπως και όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού, δεν δεχόμαστε ότι θα έρθει ο οποιοσδήποτε να πάρει τη Λεωφόρο με το έτσι θέλω»!
Το σχέδιο έχει γίνει με σεβασμό στην περιοχή και στο περιβάλλον. Και πάνω απ’ όλα είναι ρεαλιστικό.
- Στην τελευταία Γ.Σ. του Ερασιτέχνη ειπώθηκε ότι ο Δήμος Αθηναίων και προσωπικά ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης εχθρεύεται τον Παναθηναϊκό. Η άποψη του Παναθηναϊκού Κινήματος επ’ αυτού;

«Ο κ. Καμίνης είναι, πιθανώς και ο πρώτος, δήμαρχος Αθηναίων, που με επίσημα έγγραφα αμφισβητεί την κυριότητα της Λεωφόρου! Είμαστε αντίθετοι με την παραμονή του στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία" και έχουμε ήδη ζητήσει, διά του εκπροσώπου μας σ’ αυτήν, τη διαγραφή του. Περιμένουμε απάντηση…».

- Πρόσφατα στο πλαίσιο των επαφών του Κινήματος είχατε συναντηθεί με τον κ. Αχιλλέα Μακρόπουλο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία του Ερασιτέχνη, διαφοροποιείται κάτι από τους «άξονες» των θέσεων σας, όπως τους εκφράσατε στη συνάντηση με τον κ. Μακρόπουλο;

«Όχι, παραμένουν ίδιοι οι «άξονες». Ζητάμε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη με αποκλειστικό θέμα το γηπεδικό, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Ακόμη, έχουμε ζητήσει από τον Ερασιτέχνη να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας του γηπέδου. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από τις καλές προθέσεις ή τις διακηρύξεις του οποιουδήποτε. Πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού.

Επίσης, το Παναθηναϊκό Κίνημα ζήτησε να αναλάβει το τμήμα Σκοποβολής σε μία δική μας προσπάθεια να βοηθήσουμε έμπρακτα τον Ερασιτέχνη…».

- Για να επιστρέψουμε στο θέμα του γηπέδου: το Παναθηναϊκό Κίνημα έχει γνωστοποιήσει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δημιουργία σύγχρονου, μεγάλου γηπέδου στη Λεωφόρο…

«Πριν από αυτό, να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς επιθυμούμε να τελειώσει οριστικά πια η υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης. Δεν θέλουμε να βγούμε τώρα με μία πρόταση και να δημιουργηθεί στον κόσμο του Παναθηναϊκού ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση για το ζήτημα του γηπέδου. Όσο για το σχέδιο: υπάρχει μία πλήρης τεχνική μελέτη, που πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, και διαπνέεται από σεβασμό για όλη την περιοχή, το περιβάλλον και τους κατοίκους της».

- Ναι, αλλά ως συνήθως συμβαίνει όταν πρόκειται για τον Παναθηναϊκό, μπορεί να αρχίσουν να ακούγονται από διάφορους τα προσχήματα του τύπου «το ένα ή το άλλο δεν γίνεται»…

«Στον κατάλληλο χρόνο θα υπάρξουν απαντήσεις για όλα. Το σχέδιο -επαναλαμβάνουμε- έχει γίνει με σεβασμό στην περιοχή και στο περιβάλλον. Και πάνω απ’ όλα είναι ρεαλιστικό».

- Εκτός από το ζήτημα του γηπεδικού, το Παναθηναϊκό Κίνημα θα κατέλθει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές έχοντας προτάσεις και για άλλα σημαντικά προβλήματα της πόλης;

«Η κάθοδος του Παναθηναϊκού Κινήματος στις δημοτικές εκλογές δεν περιορίζεται μόνον στο θέμα της επίλυσης του γηπεδικού του Παναθηναϊκού. Έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και για τα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα με στόχο να υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε αυτά. Στόχος μας είναι να ξαναγίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τοπική και Αυτοδιοίκηση και όχι να αποτελεί ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό όπως είναι σήμερα.
Ονειρευόμαστε μία πόλη, όπου οι δημότες της θα είναι συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές στις εξελίξεις και όχι απλώς θεατές…
Υπάρχουν παρεμβάσεις, που δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Αλλά χρειάζεται να ακούς τον κόσμο της γειτονιάς, τα προβλήματά του και να υλοποιείς με παρεμβάσεις ουσίας. Από την επόμενη εβδομάδα στο site του Κινήματος ( www.pan-ki.gr) θα υπάρχει μία στήλη – ενότητα, όπου θα προβάλλονται μέσα από τα "μάτια" των δημοτών τα προβλήματα της γειτονιάς τους –για παράδειγμα, μία εγκαταλελειμμένη πλατεία, ένα βρόμικο άλσος κτλ.

Το Κίνημά μας δεν απευθύνεται μόνον στους Παναθηναϊκούς. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ονειρευόμαστε μία πόλη, όπου οι δημότες της θα είναι συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές στις εξελίξεις και όχι απλώς θεατές».

- Έχετε προβεί μέχρι στιγμής σε πολλές κοινωνικές παρεμβάσεις. Σκοπεύετε να συνεχιστούν, να μονιμοποιηθούν αυτές;

«Και βέβαια θα μονιμοποιηθούν. Ήδη μαζεύουμε μέχρι την Παρασκευή είδη πρώτης ανάγκης, που θα τα διαθέσουμε την άλλη εβδομάδα στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στα Πετράλωνα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις κοινωνικές δράσεις. Το Παναθηναϊκό Κίνημα πορεύεται μέσα από τον κόσμο!».

- Ως προς την έλλειψη αθλητικών υποδομών σε όλη την πόλη της Αθήνας έχετε κάποιο εξειδικευμένο σχέδιο;

«Αυτή τη στιγμή, εν έτει 2013, σε ολόκληρη την Αθήνα υπάρχουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου: της Αλεπότρυπας και του Ρουφ. Δύο γήπεδα για δεκάδες ομάδες και χιλιάδες αθλητές! Πρόκειται για πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε λύσεις και θα είμαστε κοντά στον κόσμο για να τις παρουσιάσουμε. Στους βασικούς στόχους του Παναθηναϊκού Κινήματος συμπεριλαμβάνονται η βοήθεια προς τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό αλλά και η βοήθεια ώστε να αναπτυχθεί γενικότερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Αθήνα».
Keywords
παναθηναικος, αθηνα, σημαίνει, βιωσιμότητα, ολυμπιακος, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, νέα, εταιρεία, οακα, εκλογες, site, ρουφ, δημοτικες εκλογες 2010, καμινης, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2010 δημοτικες, αυτοδιοικηση, τι σημαινει, γηπεδα, δημος αθηναιων, εδρα, ηγεσια, θεμα, μπασκετ, οακα, πλαισιο, φυσικη, αθλητισμος, αξιζει, αλσος, αυρα, αχιλλεα, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, γραφεια, δευτερο, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, δικη, δοθει, εγγραφα, εγχειρημα, ευκαιρια, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, επτα, εταιρεία, ευθυνη, ζωης, ιδεα, ιδια, υποθεση, κειμενο, κοιτιδα, λεφτα, λεπτομερειες, νικο, ομαδα, παντα, οραμα, οτι αξιζει, ουσια, παμε, περιβαλλον, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρουφ, συζητηση, σειρα, συγχρονο, σχεδιο, ταση, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, δημοτικα, ειδη, γηπεδο μπασκετ, μελετη, ομαδες, σημαίνει, site, τουμπα, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα