Δυσφήμιση του αθλήματος

Όπως και στο πρώτο παιχνίδι έτσι και στο τελευταίο η διαιτησία έσφαξε στο γόνατο τον Παναθηναϊκό. Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 64-53, αφού εκμεταλλεύτηκε τα δώρα των διαιτητών, τα επιθετικά της ριμπάουντ και την αστοχία των «πρασίνων».

Το μεγάλο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα τελείωσε στο τέταρτο λεπτό. Το διαιτητικό τρίο «εκτέλεσε» τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον έστειλε με τρία φάουλ στον πάγκο και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος πριν καλά-καλά ξεκινήσει.
Αγωνιστικά, πράγματι ο Παναθηναϊκός
ήταν πολύ κακός. Άστοχος σε ελεύθερα τρίποντα και βολές, δεν εκμεταλλεύτηκε τα πολλά φάουλ που είχαν φορτωθεί οι ψηλοί των Καταλανών, έχανε τα ριμπάουντ πολύ εύκολα και δυσκολευόταν στην περιφεριακή άμυνα (στο πρώτο κυρίως ημίχρονο). Στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ η άμυνα των «πρασίνων» έσφιξε, επιθετικά η ομάδα τα βρήκε σκούρα με τα πολλά άστοχα τρίποντα να κυριαρχούν στο ρεπερτόριο των παικτών του Πεδουλάκή.
Αλήθεια, όμως τι σημασία έχουν τα παραπάνω μπροστά στη σφαγή που υπέστη για άλλο ένα ματς η ομάδα; Είναι δεδομένο πως με μία φυσιολογική διαιτησία θα παρακολουθούσαμε ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι, η ψυχολογία θα ήταν αντίστροφη, η Μπαρτσελόνα δεν θα έχτιζε ποτέ διαφορά (αυτό το κατάφερε με τον Διαμαντίδη, αναγκαστικά, στον πάγκο) και ο Ναβάρο δεν θα πανηγύριζε μετά από κάθε θεατρινισμό...

Οι παίκτες του Τριφύλλιου πάντως πάλεψαν όσο μπορούσαν, έδωσαν αρκετές απαντήσεις στο σύνολο της σειράς, δίκαια φωνάζουν πως άξιζαν να προκριθούν στο Final-4 και κλείνουν την παρουσία τους στη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον εκπληκτικό Στεφάν Λάσμε που πάλευε μόνος του ενάντια σε όλα τα σέντερ των Καταλανών.

Πολλά μπράβο αξίζουν στους μοναδικούς οπαδούς του Παναθηναϊκού που ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη και δε σταμάτησαν να ενισχύουν τις προσπάθειες των «πράσινων» καθόλη τη διάρκεια του αγώνα. Πρέπει τέλος να σημειώσουμε πως οι φίλοι του Τριφυλλιού προκλήθηκαν από τους γηπεδούχους, καθώς αναγκάστηκαν να κάτσουν στις πιο απόμακρες κερκίδες του γηπέδου, ενώ είχαν αγοράσει ακριβά εισιτήρια των 52 ευρώ και οι κανονικές θέσεις τους ήταν κοντά στο παρκέ.

Η εικόνα του ματς:
Διαιτησία-ταλιμπάν «καθάρισε» τον Διαμαντίδη απ΄το 4ο λεπτό!

Mε τους Διαμαντίδη, Ούκιτς, Ματσιούλις, Τσαρτσαρή και Λάσμε ξεκίνησε το Τριφύλλι το ματς, με τον κροάτη γκαρντ να σπάει τη ζώνη των Καταλανών με διείσδυση ισοφαρίζοντας σε 2-2. Το διαιτητικό τρίο φόρτωσε αδιανόητα με δύο φάουλ τον Διαμαντίδη σε μία ξεκάθαρη διεκδίκηση μπάλας. Ο Λάσμε με τζαμπ σουτ έκανε το 4-4. Ο Ναβάρο με δύο μεγάλα σουτ (τρίποντο και δίποντο) έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους με 11-6. Ξανά οι διαιτητές έδρασαν προκλητικά, σφυρίζοντας το τρίτο φάουλ του Διαμαντίδη πάνω στον Τζαγουάι σε φάση που είναι ακίνητος, αναγκάζοντας τον Πεδουλάκη να τον αποσύρει άμεσα από το παρκέ. Ο Λάσμε με ωραία προσπάθεια μείωσε σε 14-8 από κοντά. Ο Ινγκλς ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων, διαμορφώνοντας το 17-10. Ο Λόρμπεκ με καλάθι και φάουλ ανέβασε τη διαφορά για τους γηπεδούχους, με το Τριφύλλι να συνεχίζει το μαν του μαν. Ο Μπράμος και ο Γκιστ μείωσαν σε 20-14, αλλά η ευστοχία των Καταλανών από τα 6.75 εκτόξευσαν τη διαφορά στο 28-14 (Χουέρτας, Ινγκλς), σκορ με το οποίο έληξε το α΄δεκάλεπτο. Ακόμα κι έτσι, το σκορ θα ήταν διαφορετικό αν οι «πράσινοι» δεν ήταν τόσο άστοχοι στις βολές (4/9).

Θεατρινισμοί και σφαγή χωρίς αναισθητικό

Με κοντινό σουτ του Γκιστ και 2/2 βολές από τον Μπανκς, το Τριφύλλι έκανε το 28-18, ωστόσο ο Ναβάρο με πέντε σερί πόντους έκανε το 33-18 και οι Τζαγουάι και Ινγκλς από κοντά ανέβασαν τη διαφορά στο μέγιστο (37-18). Ο Διαμαντίδης μπήκε ξανά στο παρκέ, μειώνοντας από κοντά άμεσα. Ο Ματσιούλις με φόλοου έκανε το 37-22, με τον Τοντόροβιτς να απαντά αμέσως για τους Καταλανούς. Ο Ούκιτς με μεγάλο τρίποντο στη λήξη της επίθεσης έδωσε ανάσα στον Παναθηναϊκό και ο Λάσμε με 2/2 βολές έριξε τη διαφορά στο 39-27. Ο Λόρμπεκ ευστόχησε ελεύθερος σε τρίποντο, αλλά ο Τσαρτσαρής δυναμικά από το λόου ποστ έκανε το 42-29. Ο έλληνας πάουερ φόργουορντ με εξαιρετική ασίστ, επέτρεψε στον Λάσμε να καρφώσει εντυπωσιακά, ενώ ο γκαμπονέζος σέντερ με 2/2 βολές έκανε το 42-33. Οι διαιτητές συνέχιζαν να ανέχονται τους θεατρινισμούς του Ναβάρο, ενώ σφύριξαν ένα νέο ανύπαρκτο φάουλ στον Ούκιτς, παρότι βρίσκονταν μπροστά στη φάση. Ο Τζαγουάι από κοντά και με υποψία επιθετικού φάουλ πάνω στον Λάσμε σημείωσε το 44-33, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Κράτησε τους Καταλανούς στους 7 πόντους

Με χουπ από τον Τζαγουάι ξεκίνησε το β΄ημίχρονο, με τον Γκιστ να απαντά αμέσως με πολύ ωραία κίνηση κάτω από το καλάθι. Ο Λάσμε από το λόου ποστ σημείωσε ένα παλικαρίσιο καλάθι, με τους «πράσινους» να είναι βελτιωμένοι στο αμυντικό κομμάτι, αλλά έχασαν 3-4 σερί αμυντικά ριμπάουντ, κάτι που επέτρεψε στον Τόμιτς να σκοράρει για την ομάδα του. Ξανά ο Λάσμε, με πολύ ωραία προσπάθεια νίκησε τους αντιπάλους του για το 50-41. 15 λεπτά πριν λήξει ο αγώνας, ο Διαμαντίδης φορτώθηκε και με 4ο φάουλ, αλλά παρέμεινε στο παρκέ. Η άμυνα του Παναθηναϊκού είχε «πνίξει» τους Καταλανούς, αλλά η μεγάλη αστοχία στα τρίποντα δεν επέτρεπε στους «πράσινους» να μειώσουν περαιτέρω, αφού δεν είχαν εναλλακτικές λύσεις στη ζώνη. Ο Διαμαντίδης, με κίνηση πίβοτ σημείωσε το 51-43, ενώ του έγινε και φάουλ που δε σφυρίχτηκε ποτέ.

Παλικαρίσια αντεπίθεση, αλλά μεγάλη αστοχία και χαμένα αμυντικά ριμπάουντς

Ο Διαμαντίδης έπαιξε καταπλητική άμυνα στον Ναβάρο, αναγκάζοντάς τον σε βήματα, ενώ ο αρχηγός πατώντας τη γραμμή έκανε το 51-45. Η αστοχία συνεχιζόταν για το Τριφύλλι, ενώ για τους γηπεδούχους ο Ναβάρο σημείωσε ένα δύσκολο τρίποντο για το 54-45, ενώ ο καταλανός γκαρντ με κοντινό σουτ αύξησε τη διαφορά για την ομάδα του. Ο Ματσιούλις πήρε τη μπέις λάιν και με ωραία κίνηση έκανε το 56-47. Ο Λάσμε μετά από έξυπνη ασίστ του Γκιστ σημείωσε από το λόου ποστ το 57-49. Ο Ματσιούλις ξανά, εκμεταλλευόμενος το μις ματς, αλλά και με 2/2 βολές έκανε το 59-53. Παρά την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, ο Ούκιτς αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο, κάτι που δεν έκανε ο Χουέρτας για τους Καταλανούς, φέροντας ξανά τη διαφορά στο +9. Το 1/16 τρίποντα που είχε το Τριφύλλι δεν το άφησε να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις τη νίκη, ενώ με βολές από τον Γιασικεβίτσιους έγινε το 64-53, που ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα.

Όχι μόνο ο σημερινός αγώνας, αλλά όλη η σειρά απέδειξε απροκάλυπτα ότι η Ευρωλίγκα και οι «άρχοντες» του Κώστα Ρήγα δεν ήθελαν τον Παναθηναϊκό στο Λονδίνο. Αλλά ο Παναθηναϊκός είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που υπάρχει στη διασυλλογική αυτή διοργάνωση και να είναι σίγουροι πως θα κάνει πολύ σύντομα το come back του...

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 44-33, 51-43, 64-53

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας 10, Αμπρίνες 2, Ναβάρο 15, Γιασικεβίτσους 6, Τοντόροβιτς 3, Ουάλας, Ίνγκλις 8, Ραμπασέδα, Λόρμπεκ 6, Τζαουάι 9, Τόμιτς 5

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 3, Ματσιούλις 9, Ούκιτς 7, Λάσμε 16, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 6, Μπανκς 2, Ξανθόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης
Keywords
Τυχαία Θέματα