Φωτογραφία της ημέρας: Ηρεμία πριν την καταιγίδα

Η τελευταία ομαδική φωτογραφία που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα με τον Άγγελο Μεσσάρη στη σύνθεση του Παναθηναϊκού...Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1931 σε πολιτική εφημερίδα της εποχής. Βρισκόμαστε στο πρώτο, πειραματικό, πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, ως πρωταθλητές Ελλάδος (με δύο σπουδαίες νίκες επί του Ολυμπιακού
– η μία άφησε ιστορία με 8-2) ποζάρουν με αυτοπεποίθηση και χαμόγελα.
Μέσω της στήλης «φωτογραφία της ημέρας», τo GreenΖone παρουσιάζει σπάνια, συλλεκτικά οπτικά ντοκουμέντα από το αρχείο του, από τα 30 αθλήματα που καλλιέργησε ο Παναθηναϊκός, τα οποία θα συνοδεύονται από περιεκτικά ιστορικά γύρω από ό,τι απεικονίζουν.
Είναι η τελευταία ομαδική φωτογραφία που εμπεριέχει και τον μεγάλο αστέρα Άγγελο Μεσσάρη. Ο «ξανθός Άγγελος» έπαιξε εκείνη την ημέρα (3-2 τον Εθνικό με χατ τρικ του εθνικού ήρωα Μίμη Πιερράκου), έπαιξε και την επόμενη αγωνιστική με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη (σκόραρε στη νίκη του Τριφυλλιού με 1-3) και αποχώρησε μόλις σε ηλικία 22 ετών από την αγωνιστική δράση. Επανήλθε μόνο για ένα ματς της Εθνικής και για έναν αγώνα του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ την ίδια περίοδο (σκόραρε δύο φορές – τελικό 2-2).

Η αποχώρηση του Μεσσάρη (θα αναφερθούμε άλλη φορά στους λόγους, όμως να σημειώσουμε πως έχουν διαιωνιστεί υπερβολές και ανακρίβειες) σηματοδότησε και το τέλος μίας χρυσής εποχής. Ο κόσμος του Τριφυλλιού έχασε τον μεγάλο ηγέτη της ομάδας, τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που είχε ποτέ Έλληνας δει μέχρι τότε. Η διοίκηση διασπάστηκε. Οι υπόλοιποι παίκτες έχασαν το μεράκι τους και πολλοί «επαναστάτησαν» αποχωρώντας προσωρινά από την ομάδα. Το πρωτάθλημα χάθηκε από έναν –όχι καλύτερο από τον Παναθηναϊκό- Ολυμπιακό. Οι πληγές ήταν βαθιές και πήρε χρόνια για να επουλωθούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα