Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη

Σαν σήμερα 23/4 1931, τα τελευταία γκολ του Άγγελου Μεσσάρη. Αφιέρωμα στον «Ξανθό Άγγελο», τον καλύτερο προπολεμικά Έλληνα ποδοσφαιριστή που σταμάτησε τη μπάλα, σε ηλικία μόλις 22 ετών...Ο Άγγελος Μεσσάρης δεν ήταν απλώς ποδοσφαιριστής. Ήταν κάτι παραπάνω από ίνδαλμα στα χρόνια του. Όσοι, τυχεροί, έζησαν την εποχή που μεσουρανούσε μιλούσαν για τον καλύτερο παίχτη που έχει βγάλει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 1931, ο «Ξανθός Άγγελος» όπως τον φώναζαν, σκοράρει δις
κατά της ΑΕΚ. Και τα δύο τέρματα με κεφαλιά. Αυτά ήταν και τα τελευταία γκολ του ποδοσφαιριστή, που μυστηριωδώς σταμάτησε την μπάλα σε ηλικία μόλις 22 ετών!

Το GreenZone θυμάται:

Η εποχή ήταν δύσκολη για τον Παναθηναϊκό. Οι διοικητικές αναταράξεις μεγάλες. Το ποδοσφαιρικό τέλος του Μεσσάρη σηματοδότησε το τέλος μίας χρυσής εποχής. Παίκτες αποσκίρτησαν, ξεσηκώθηκαν με αφορμή τη φυγή του Μεσσάρη και σταμάτησαν τις προπονήσεις. Στα Διοικητικά Συμβούλια επικρατούσε χαμός. Ο Παναθηναϊκός είχε διασπαστεί. Πήρε χρόνια για να μπορέσει να ορθοποδήσει ξανά η ομάδα.

Οι λόγοι της αποχώρησης του Μεσσάρη δεν μπορούν να ειπωθούν από κανέναν με σιγουριά. Ίσως καλύτερα, γιατί αυτό το μυστήριο που πλανάται είναι που γοητεύει… Άλλοι λένε πως τα «έσπασε» με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου. Άλλοι θεωρούν πως ήθελε να αφοσιωθεί στις σπουδές του και πως ο Παναθηναϊκός «μπλόκαρε» υπογείως την είσοδό του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Υπάρχει ακόμα η φήμη πως έβαλε τέλος στην καριέρα του τόσο νέος λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων που έρχονταν σε αντιδιαστολή με τα «πιστεύω» ορισμένων προσώπων της διοίκησης. Το σίγουρο είναι πως και ο ίδιος ο παίκτης όσο ταλέντο είχε στα πόδια, άλλο τόσο «ιδιαίτερος» ήταν ως χαρακτήρας. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως είχε συνολικά... αποχωρήσει τρεις φορές, μέχρι και την τελική και οριστική του έξοδο από το Τριφύλλι. Για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.

Ως παίκτης ήταν κάτι παραπάνω από ηγέτης. Αέρινος, ντριπλαδόρος, με δυνατό και τεχνικό σουτ, καλός χειριστής του κεφαλιού στο ψηλό παιχνίδι, ομαδικός στο πνεύμα με εξαιρετική πάσα. Έκανε τα πάντα. «Πάμε να δούμε το Μεσσαράκι» έλεγαν οι φίλαθλοι της Αθήνας, όχι απαραίτητα υποστηρικτές πάντα του Παναθηναϊκού, και η Λεωφόρος γέμιζε ασφυκτικά.

Τα παιχνίδια που πήρε στις πλάτες του ήταν δεκάδες. Το σημαντικότερο πάντως είναι ένα: το 8-2 επί του Ολυμπιακού. Εκείνη την καλοκαιρινή βραδιά του 1930 μάγεψε κυριολεκτικά τους φίλους του Τριφυλλιού και γέμισε με σύνδρομα κατωτερότητας τους φιλάθλους του Πειραιά. Σύνδρομα που εισχώρησαν στο DNA τους και δεν τα έχουν αποβάλει μέχρι και τις μέρες μας.

«Εβάλαμε οχτώ στον ΟλυμπιακόΕβάλαμε οχτώ στον ΟλυμπιακόΚι άλλα τέ - κι άλλα τέσσερα στον ΆρηΓεια σου Ά – Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη»
Συνολικά στην καριέρα του πέτυχε 52 γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ φόρεσε και το εθνόσημο σε τέσσερα ματς.

Μετά τις σπουδές του αποχώρησε από την Ελλάδα. Επέστρεψε στο Κέιπ Τάουν, όπου είχε μεγαλώσει και εργάστηκε εκεί. Γύρισε ξανά στην πατρίδα του μετά από αρκετά χρόνια και εργάστηκε στο Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη. Έφυγε από τη ζωή το 1978. Θα δοξάζεται αιώνια ως ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας.

Πράσινος Ασθενής
Keywords
Τυχαία Θέματα