Η συνήθεια που έγινε λατρεία! (vid)

Ο Παναθηναϊκός ταπείνωσε τον ΟΣΦΠ μέσα στο σπίτι του με 51-64 και πήρε κεφάλι στην σειρά των τελικών. Ανεξάντλητα καρφώματα και τάπες χάρισαν και θέαμα στους οπαδούς των γηπεδούχων...
Ένας ψυχωμένος και απόλυτα συγκεντρωμένος Παναθηναϊκός ήξερε τι ήθελε από το παιχνίδι και το πήρε. Ταπείνωσε τον Ολυμπιακό
μέσα στο σπίτι του με νίκη 51-64 και έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών.

Δεν το αποκαλούν... τυχαία «εξοχικό» το ΣΕΦ οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Για άλλη μία φορά, ο ΟΣΦΠ είχε το πλεονέκτημα έδρας, όμως οι «πράσινοι» απέδειξαν ξανά πόσο βαριά είναι η φανέλα με το Τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς, έπαιξαν σαν... πρωταθλητές Ευρώπης και έκαναν το φαληρικό γήπεδο να σιγήσει.

Ο Παναθηναϊκός επέβαλε το ρυθμό του, πήγε το ματς σε σετ παιχνίδι και είχε τρομερή ενέργεια, ιδίως από τους ψηλούς του Στεφάν Λάσμε και Τζέιμς Γκιστ τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Με μία μεστή εμφάνιση από τον Ρόκο Λένι Ούκιτς, με τον Μάικ Μπράμο να δίνει και την ψυχή του στην άμυνα και να σημειώνει μεγάλα τρίποντα σε κρίσιμα σημεία του ματς, αλλά και όλους τους παίχτες που αγωνίστηκαν να δείχνουν μεγάλα ψυχικά αποθέματα και συγκέντρωση, το Τριφύλλι πήρε μία παλικαρίσια νίκη που τον βάζει οδηγό στη μάχη του πρωταθλήματος.

Οι διαιτητές χαρίστηκαν τρεις φορές στον προκλητικό Κώστα Παπανικολάου που χτύπησε εκτός φάσης παίχτες του Παναθηναϊκού, ενώ ο Γκόντας προσπάθησε να κρατήσει μάταια τον Ολυμπιακό μέσα στο ματς.

Όσο για τη μετάδοση της ΕΤ1, οι σχολιαστές μάλλον θα μπέρδεψαν τη μέρα, θαρρώντας πως είναι...Μεγάλη Παρασκευή. Μελαγχόλησαν από το θέαμα που πρόσφεραν τα «πράσινα» παλικάρια και την...κηδεία που έκαναν μέσα στο ΣΕΦ στους «ερυθρόλευκους», μη μπορώντας να αρθρώσουν ανά διαστήματα λέξη.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε διαβάσει εξαιρετικά το ματς, μπλόκαρε όλα τα ατού των γηπεδούχων και με τους παίχτες να έχουν τεράστια συγκέντρωση και καρδιά, έσπασε την έδρα και τώρα φέρνει τη σειρά στο Ο.Α.Κ.Α., που, εν αντιθέσει, με το ΣΕΦ, αναμένεται να είναι κατάμεστο την Κυριακή στο 2ο παιχνίδι της σειράς.

Η εικόνα του ματς:

Σεμιναριακή άμυνα και πλουραλισμός στην επίθεση

O Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με τους Ούκιτς, Διαμαντίδη, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε. Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να επιτεθεί από το λόου ποστ, με τον Γκιστ με μία βολή και λέι απ να δίνει προβάδισμα στο Τριφύλλι με 2-3. Στο ενδιάμεσο, ο Λάσμε φιλοδώρησε με δύο τάπες τους Πρίντεζη και Παπανικολάου, δείχνοντας πόσο μεγάλος αμυντικός είναι. Με πολύ ωραίο ριβέρς σουτ, ο Ούκιτς από κοντά και στη συνέχεια ο Ματσιούλις με σουτ τριών πόντων ανέβασαν τη διαφορά στο 2-8. Ο Πάουελ με τζαμπ σουτ από μέση απόσταση μείωσε σε 4-8. Ο Διαμαντίδης έκλεψε τη μπάλα και ο Ούκιτς με λέι απ έκανε το 4-10. Ο Γκουίν, με την είσοδό του στο παρκέ σημείωσε το πρώτο του τρίποντο για το 6-13, με τον Πρίντεζη να μειώνει αμέσως απο κοντά. Με νέο τρίποντο, αυτή τη φορά από τον Ματσιούλις, ο Παναθηναϊκός έκανε το 8-16, παίζοντας εξαιρετική άμυνα. Ο Σλούκας με σουτ τρίων πόντων κατέβασε τη διαφορά στο 11-16. Ο Σχορτσιανίτης σημείωσε 1/2 βολές και στην άμυνα ο Διαμαντίδης έδωσε ένα μεγαλοπρεπές στοπ στον Σπανούλη. Με πικ εν ρολ του μεγάλου αρχηγού και του Σχορτσιανίτη, ο τελευταίος σημείωσε ένα εύκολο καλάθι πατώντας γερά, σφραγίζοντας την περίοδο με 11-19.

Λάσμε ο μεγαλοπρεπής

Με μεγάλο τρίποντο από τον Ούκιτς ξεκίνησε το β΄δεκάλεπτο για το 11-22. Ο Περπέρογλου γύρισε το σώμα του πετυχαίνοντας ένα δύσκολο σουτ για το 14-22 και ο Χάινς μείωσε ακόμα περισσότερο τη διαφορά στους 6 πόντους. Ο Παναθηναϊκός είχε μείνει για 4 περίπου λεπτά χωρίς καλάθι, επιχειρώντας τρίποντα και ξεχνώντας την πετυχημένη συνταγή του α΄δεκαλέπτου. Ο Μπράμος έσπασε την ανομβρία με σουτ τριών πόντων και στην επόμενη επίθεση δόθηκε αντιαθλητικό στον Άντιτς που προκλητικά έδωσε κουτουλιά στον Λάσμε. Ο Γκαμπονέζος ευστόχησε σε 1/2 βολές και ακολούθως σημειώθηκε η φάση του αγώνα: πικ εν ρολ Διαμαντίδη-Λάσμε, με τον τρομερό σέντερ του Τριφυλλιού να καρφώνει εντυπωσιακά και να κερδίζει και φάουλ για το 16-29. Ο Περπέρογλου μείωσε από κοντά για τους γηπεδούχους, ενώ και ο Σπανούλης με τρίποντο έκανε το 21-29. Με 2/2 βολές από τον Μπράμο η διαφορά έφθασε ξανά το +10 (21-31). Ο Περπέρογλου σημείωσε 1/2 βολές και στα τελευταία δευτερόλεπτα δεν άλλαξε τίποτα στο σκορ, με το ημίχρονο να λήγει με 22-31.

Σοκ και δέος - Έγινε του...καρφώματος

Παίρνοντας τον αριστερό διάδρομο ο Ούκιτς με το δεξί άφησε τη μπάλα στο καλάθι για το 22-33. Ο Γκόντας, σε μία φάση που έπαιξε φοβερή άμυνα ο Παναθηναϊκός, έδωσε τη μπάλα με ανανέωση χρόνου στους γηπεδούχους, σε μία αδιανόητη απόφαση. Ο Πάουελ στη συνέχεια με τζαμπ σουτ μείωσε σε 24-33 και ο ίδιος αμερικανός σέντερ ευστόχησε σε 2/2 βολές. Ο Γκιστ με εντυπωσιακή πτήση σημείωσε στη λήξη του χρόνου ένα τρομερό λέι απ για το 26-35. Μετά από εκπληκτική ασσίστ του Κάρι, ο Γκιστ ξανά κάρφωσε κερδίζοντας και φάουλ για το 28-38. Ο Παπανικολάου μείωσε με σουτ τριών πόντων και στην επόμενη επίθεση πέταξε τη μπάλα πάνω στον Ματσιούλις, δεχόμενος μόνο παρατήρηση αντί για τεχνική ποινή. Ο Λάσμε διέλυσε την άμυνα του γηπεδούχου με τρομερό κάρφωμα και αμέσως τον μιμήθηκε το απίστευτος Γκιστ, μετά από ασσίστ του Λάσμε, με νέο εκπληκτικό κάρφωμα για το 31-42. Ο Διαμαντίδης έκλεψε τη μπάλα, κάνοντας τον Ολυμπιακό να τα΄χει χαμένα, με τον αρχηγό να φτάνει μέχρι το καλάθι για το 31-44. Ο Σπανούλης με διείσδυση μείωσε για τους γηπεδούχους. Ο Κάρι πήρε αμυντικό ριμπάουντ, με τον Παπανικολάου να τον χτυπά στο πρόσωπο, χωρίς να το δουν οι διαιτητές. Ο αμερικανός γκαρντ του Τριφυλλιού με 2/2 βολές διαμόρφωσε το 33-46 και ξανά ο Κάρι με σουτ από μέση απόσταση έκανε το 33-48. Ο Χάινς κάρφωσε για το 35-48. 1/2 βολές από τον Ματσιούλις ανέβασαν τη διαφορά στο +14. Ο Χάινς με 1/2 βολές μείωσε σε 36-49, σκορ με το οποίο έληξε η γ΄περίοδος.

Ασφυκτική άμυνα και Μπράμος από πάντου

Ο Πρίντεζης από κοντά έκανε το 38-49 με την έναρξη του δ΄δεκαλέπτου. Ο Γκετσεβίτσιους με σουτ από μέση απόσταση σημείωσε το 40-49, παρά την εξαιρετική άμυνα των «πράσινων». Ο Ούκιτς κάτω από τη ρακέτα με ανάποδο λέι απ έκανε το 40-51, μετά από 4,5 λεπτά που το Τριφύλλι δεν έβρισκε στόχο. Ο Μπράμος με μεγάλο τρίποντο έδωσε αέρα 14 πόντων στον Παναθηναϊκό (40-54). Με 1/2 βολές ο Σπανούλης μείωσε προσωρινά, αλλά ο Διαμαντίδης ευστόχησε και στις 2 δικές του για το 41-56. Με νέο τρίποντο, ο Μάικ Μπράμος έδωσε σαρωτική διαφορά στον Παναθηναϊκό με 41-59. Ο Παπανικολάου έσπρωξε ξανά τον Γκιστ, χωρίς να τιμωρηθεί από το διαιτητικό τρίο. Μετά από ασσίστ «πάρτο-βάλτο» από τον Διαμαντίδη, ο Λάσμε κάρφωσε ξανά για το 42-61. Ο Πρίντεζης ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων για το 45-61. Ο Ούκιτς πήρε το φάουλ, ευστοχώντας σε 1/2 βολές και ο Σλούκας με τζαμπ σουτ μείωσε για τους γηπεδούχους σε 47-62. Ο Κατσίβελης πήρε καλάθι και φάουλ κατεβάζοντας τη διαφορά στο 49-62. Ο Κάρι με διείσδυση μέχρι μέσα έκανε το 49-64 και το μόνο που κατάφεραν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σημειώσουν το 51-64 με λέι απ του Πρίντεζη, που ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα, δίνοντας μία παλικαρίσια και άξια νίκη στον Παναθηναϊκό.

Tα δεκάλεπτα: 11-19, 22-31, 36-49, 51-64

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 5, Λο (δεν αγωνίστηκε), Άντιτς, Σπανούλης 11, Περπέρογλου 5, Σερμαντίνι, Σλούκας 5, Πάουελ 6, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 6, Κατσίβελης 2

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 11, Κάρι 6, Ματσιούλις 7, Ούκιτς 12, Λάσμε 8, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4, Γκιστ 10, Γκουιν 3, Σχορτσιανίτης 3, Ξανθόπουλος, Σκορδίλης
Keywords
Τυχαία Θέματα