«Κόκκινος» ο Μίκης, ή μήπως «πράσινος»;

«Κάποιος γεννιέται και πεθαίνει με τα χρώματα της ομάδας που υποστηρίζει» έλεγε το 2003 ο Μίκης Θεοδωράκης. Το GreenZone όμως αποδεικνύει πως τελικά ο γνωστός μουσικοσυνθέτης άλλαξε και ομάδα!

Ένας σπουδαίος Έλληνας και μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ο Μίκης Θεοδωράκης, κλείνει σήμερα τα 87 του χρόνια. Δεν μπορούμε παρά να του ευχηθούμε «να τα χιλιάσει»!

Σε
αθλητική ιστοσελίδα (gazzetta.gr), η οποία σήμερα φιλοξενεί ένα αφιέρωμα σχετικό με τον Θεοδωράκη και τη σχέση του με το ποδόσφαιρο, μεταξύ άλλων διαβάσαμε το εξής απόσπασμα, βγαλμένο από τα χείλη του ίδιου του μουσικοσυνθέτη:

«Δέκα ετών παιδάκι, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς που ζούσαμε τότε, μας έδιναν οι γονείς μας μία δραχμή για να αγοράσουμε εφημερίδα κάθε εβδομάδα. Έτσι πήρα την πρώτη μου εφημερίδα. Σε εκείνη την ιστορική εφημερίδα, το 1935, υπήρχε μία φωτογραφία του Ολυμπιακού με τους πέντε Ανδριανόπουλους, τα αδέρφια. Ήταν η κόκκινη φανέλα και έγινα Ολυμπιακός από τότε. Κι εγώ, όπως ξέρετε, έχω αλλάξει πολλά κόμματα -και με έχουν κατηγορήσει για αυτό- αλλά τον Ολυμπιακό δεν τον αλλάζω. Κάποιος γεννιέται και πεθαίνει με τα χρώματά του. Θυμάμαι στην Κεφαλονιά, που ζούσα τότε, χωριστήκαμε αμέσως τα παιδιά σε ολυμπιακούς και παναθηναϊκούς. Υπήρχε κάτι στην ψυχοσύνθεσή μας. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, για παράδειγμα, ήταν. σπασίκλες και στο σχολείο καθόντουσαν στα πρώτα θρανία. Εγώ και οι υπόλοιποι ολυμπιακοί καθόμασταν στα πίσω».

Αυτά δήλωνε ο Μίκης, σε αθλητική εκδήλωση που έγινε στο Χίλτον, το Δεκέμβριο του 2003.

Στις 24 Μαϊου 1961 όμως, άλλα έλεγε ο βραβευμένος μουσικοσυνθέτης. Σε συνέντευξη του στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μπότσαρη, παρέα με τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, ο αγαπητός σε όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών ή αθλητικών πεποιθήσεων, πρώην υπουργός, ειρηνιστής και πολυβραβευμένος μουσικός δήλωνε τα εξής:

«ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ»

- «Για τα εγχώρια όμως ποδοσφαιρικά σας αισθήματα δε μας είπατε τίποτε...»
- «Α, βέβαια. Δε με ρωτήσατε κι εσείς»
- «Ώρα να μας πείτε»
- «Είμαι Παναθηναϊκός»
- «Πώς έτυχε;»
- «Ε, να που έτυχε!»
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε ποιοι είναι οι τρεις Έλληνες που θαυμάζει περισσότερο, η απάντησή του ήταν ενδεικτική των «πράσινων» αισθημάτων του:

«Η Μαρία Κάλας κρατάει σπουδαία θέση στην εκτίμησή μου. Κοντά της τοποθετώ την Κατίνα Παξινού και αμέσως τρίτον τον... Παπαεμμανουήλ»!

Τώρα τι έγινε και άλλαξε ή «τον άλλαξαν» ομάδα τον Μίκη στα 78 του χρόνια, ένας Θεός ξέρει...

Αr1stot3lis
Keywords
Τυχαία Θέματα