Μαθήματα αθηναϊκής ιστορίας στον «ερυθρόλευκο» Γιώργο Καμίνη

1924 - 2012: Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παραμένει «πράσινο», η αγάπη όμως για το Τριφύλλι μετατράπηκε σε μίσος...

Του Ανδρέα Οικονόμου

Ο πόλεμος που δέχεται το Τριφύλλι είναι ανελέητος. Στο παιχνίδι έχει μπει εδώ και μέρες ο Δήμος Αθηναίων. Ο φίλαθλος του Ολυμπιακού Γιώργος Καμίνης, μετά την προσφυγή που κατέθεσε στον ΟΡΣΕ, ετοιμάζει νέες κινήσεις, μέσω των οποίων αμφισβητεί την κυριότητα του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» από τον Παναθηναϊκό.

Η Διπλή Ανάπλαση δεν προχωράει και
ο Δήμος, υπό τον φόβο πιθανών αποζημιώσεων προς την ΠΑΕ, αντεπιτίθεται και αμφισβητεί ευθέως την ιδιοκτησία του γηπέδου από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Το Greenzone θεωρεί χρέος του να κάνει μαθήματα αθηναϊκής ιστορίας στον Γιώργο Καμίνη. Γιατί η πορεία του Παναθηναϊκού και του γηπέδου του στο πέρασμα του χρόνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της πρωτεύουσας. Ο κύριος Καμίνης αδιαφορεί προκλητικά για το αθλητικό κομμάτι της πλούσιας ιστορίας της πόλης που είναι δήμαρχος. Αδιαφορεί για το γεγονός πως για 90 χρόνια Λεωφόρος και Παναθηναϊκός, χέρι-χέρι, βοήθησαν να γιγαντωθεί ο ελληνικός αθλητισμός.
«Ο Γυμναστικός Παναθηναϊκός Όμιλος διατηρεί, εφόσον υφίσταται, την χρήσιν του υπ’ αυτού χρησιμοποιουμένου προς άσκησιν γηπέδου του Δήμου Αθηναίων παρά την Λεωφόρον Αλεξάνδρας, απαγορευομένης πάσης απαλλοτριώσεως και ακυρουμένης πάσης τυχόν αναγκαστικής τοιαύτης επί τούτου.
Εν Αθήναις τη 17 Ιουλίου 1924
Ο Πρόεδρος,
Κ. Ρακριβάν»

Από το 1924 ο Παναθηναϊκός είναι ο Όμιλος που φρόντισε με έξοδα δικά του ο χώρος να μετατραπεί από βοσκότοπο στο ομορφότερο αθλητικό στολίδι των Αθηνών. Μέχρι τον καταστροφικό πόλεμο του ’40 παράγοντες και αθλητές δούλεψαν σκληρά με χρήματα από την τσέπη τους. Πέτρα πέτρα ανακαίνιζαν καθημερινά το «γήπεδο του Παναθηναϊκού» (όπως ονομαζόταν μέχρι το 1980). Ποτέ δεν ζήτησαν τη συνδρομή του κράτους, αν και είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αντιθέτως, αναγκάζονταν να κάνουν δεύτερη και τρίτη δουλειά για να χτίζουν και να βελτιώνουν συνεχώς το «καμάρι» της Αθήνας.

Μέχρι, μάλιστα, οι υπόλοιπες αθηναϊκές και πειραϊκές ομάδες να αποκτήσουν το δικό τους γήπεδο χρησιμοποιούσαν τη «Λεωφόρο» του Παναθηναϊκού. Με αυτόν τον τρόπο διαδώθηκε και μπόρεσε να επιβιώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σημαντικοί φιλικοί και επίσημοι αγώνες με ξένα μεγαθήρια (προπολεμικά και μεταπολεμικά) διαδραματίστηκαν στο «ιερό» χώμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η εθνική ομάδα χρησιμοποίησε το γήπεδο από τις πρώτες μέρες σύστασής της, ενώ εκεί έκανε ακόμα και τις προπονήσεις της.

Κατά τον πόλεμο το «γήπεδο του Παναθηναϊκού» υπήρξε χώρος αντίστασης μέχρι να το καταλάβουν ολοκλητωτικά οι Γερμανοί. Υπήρξαν υπόγειοι χώροι φύλαξης όπλων, αίθουσες με δράση «κρυφού σχολείου», δωμάτιο παράνομης ραδιοφωνικής αναμετάδοσης του BBC, ενώ πρώτος ο Παναθηναϊκός ύψωσε την ελληνική σημαία στην Αθήνα. Το τελευταίο συνέβη στο γήπεδό του οχτώ ολόκληρες ημέρες πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα