Παναθηναϊκός και ένσταση «χάρισαν» στον Ολυμπιακό τον πρώτο του τίτλο

Πώς ο Ολυμπιακός κατέκτησε με ένσταση το πρώτο του πρωτάθλημα στο μπάσκετ το 1949, αφού πρώτα χρειάστηκε τη «βοήθεια» του αδιάφορου Παναθηναϊκού που έπαιξε για την ιστορία του!

Το Greenzone ξεσκεπάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα μπάσκετ, εν έτει 1949!

Μπορεί να έχουν περάσει
63 χρόνια από τότε αλλά η Ιστορία δεν μπορεί να εξαφανιστεί, αντίθετα πάντα είναι εκεί, διαθέσιμη να την ψάξει οποιοσδήποτε το επιθυμεί.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το πρωτάθλημα Ελλάδας στο μπάσκετ για το 1949 το κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Άλλωστε το έγραψε η Ιστορία και όπως είναι γνωστό η Ιστορία δεν ξεγράφει. Εμείς καθήσαμε και ψάξαμε, περίεργα όντα γαρ, το πώς έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου η ομάδα του Πειραιά, κάτι όχι και πολύ εύκολο εκείνα τα χρόνια, καθώς Παναθηναϊκός, Σπόρτιγκ και Τρίτων κυριαρχούσαν στο χώρο.

Το Τριφύλλι όμως ηττήθηκε κατά σειρά από την ΧΑΝΘ, το Σπόρτιγκ και τον Ολυμπιακό και έχασε κάθε ελπίδα για τον τίτλο, όπως και το Σπόρτιγκ, που συνετρίβη από Ολυμπιακό και ΧΑΝΘ.

Έμεναν λοιπόν ως μόνοι διεκδικητές ο, πολύ ισχυρός την περίοδο εκείνη, Τρίτων και οι Πειραιώτες. Το μεταξύ τους παιχνίδι για την τρίτη αγωνιστική του Πανελληνίου Πρωταθλήματος έχρισε εύκολα νικητή τον Τρίτωνα με 48-32. Η ήττα, εάν αναλογιστεί κανείς πως τα παιχνίδια τότε κρίνονταν σε πολύ χαμηλά σκορ και πως δεν ίσχυε το τρίποντο, ήταν βαριά. Ο Τρίτων πλέον ήταν το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα. Εάν κέρδιζε τα τρία εναπομείναντα ματς απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΧΑΝΘ και Σπόρτιγκ δε θα τον ενδιέφερε καθόλου το τι θα έκαναν οι Πειραιώτες. Αλλά τελικά κέρδισε μόνο τα δύο.

Ποιο έχασε;

Aυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό! (38-31). Ο Παναθηναϊκός, που ήταν παντελώς αδιάφορος, χωρίς μαθηματικές ελπίδες, έπαιξε για την ιστορία του και στην ουσία, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, με τη νίκη του αυτή χάρισε τον τίτλο στους «ερυθρόλευκους»...

Ολυμπιακός και Τρίτων θα τερματίσουν ισόβαθμοι και θα οριστεί επαναληπτικός αγώνας για την ανάδειξη του Πρωταθλητή, στις 9 Οκτωβρίου 1949.

Ο Τρίτων θα επικρατήσει με 36-34 αλλά ο Ολυμπιακός θα υποβάλλει ένσταση για κακή διαιτησία! Ο ΣΕΓΑΣ, ως τότε διοργανώτρια αρχή θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Η απόφαση όμως θα καθυστερήσει και την ευκαιρία θα αρπάξει η ΧΑΝΘ, η οποία θα υποβάλλει με τη σειρά της ένσταση για το δικό της παιχνίδι εναντίον του Ολυμπιακού που διεξήχθη την τελευταία αγωνιστική και το οποίο είχε χάσει με 39-35! Τελικά το παιχνίδι Ολυμπιακός - ΧΑΝΘ θα επαναληφθεί και οι Πειραιώτες θα επικρατήσουν ξανά με 41-39.

Τελικά, ο ΣΕΓΑΣ έκρινε ως «μη γενόμενον» το παιχνίδι τίτλου μεταξύ Τρίτωνα και Ολυμπιακού, με την αιτιολογία πως έγινε αργότερα από το ακυρωθέν παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και ΧΑΝΘ και άρε δεν έπρεπε να μετρήσει! Τελική απόφαση; Νέος επαναληπτικός!

Ο Τρίτων, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει δύο φορές τον Ολυμπιακό και δικαιούτο τον τίτλο θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου τους «
Keywords
Τυχαία Θέματα