«Πόλεμος» και χρέη μετά τη «Χούντα»

Οι «χουντικές» διοικήσεις αποχώρησαν, όμως φόρτωσαν με χρέη τον Παναθηναϊκό. Το Τριφύλλι δέχεται πόλεμο από τα ΜΜΕ, από «στημένους οπαδούς», από πρόσωπα και φίλους του προηγούμενου καθεστώτος. Βρισκόμαστε στο 1976.
Ο Απόστολος Νικολαΐδης κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. τον Μάρτιο του 1976, στον Τάφο του ΙνδούΥπέρογκα χρέη παρακαταθήκη προηγούμενων διοικήσεων (επί «Χούντας»), πόλεμος από τους «πρώην» και από κοντινούς προς αυτούς, «στημένοι» φίλαθλοι στις κερκίδες, εχθρικό κλίμα από τις εφημερίδες, φήμες για «πιασμένους»
παίκτες, στήριξη και ομόνοια μόνο από τους οπαδούς. Και εκτός όλων αυτών: κατηγορίες για άνιση κρατική αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού από τις υπόλοιπες ομάδες πάνω στο «γηπεδικό» ζήτημα.

Όχι δεν αναφερόμαστε σε συνθήκες του 2013, αλλά στην κατάσταση που επικρατούσε το 1976, δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, όπως αποτυπώθηκε από τον Απόστολο Νικολαΐδη. Είναι πιθανό στην παρακάτω ιστορική αναδρομή να παρατηρήσετε ορισμένες ομοιότητες με το σήμερα.

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 1976. Στον «Τάφο του Ινδού» έχουν συγκεντρωθεί 200 τακτικά μέλη. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών κάνουν λόγο για «πουλημένους παίκτες», για «ποδοσφαιριστές που παριστάνουν τους τραυματίες». Ορισμένοι οπαδοί ζητούν από τις εξέδρες «πτώση» της διοίκησης. Η ομάδα προέρχεται από αλλεπάλληλα «στραβά» αποτελέσματα στο πρωτάθλημα: ισοπαλία 1-1 με τον ΠΑΟΚ, ήττα 1-0 από τον Πανσερραϊκό, ήττα 2-1 από τα Γιάννινα, λευκή ισοπαλία με την Καστορία.

Τα συνάδελφα σωματεία διαθέτουν διπλάσια στάδια που κατασκευάσθησαν από την Γ.Γ.Α. και άλλας υπηρεσίας. Α. ΝικολαΐδηςΤον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαΐδης. Υπογράμμισε πως η «Χούντα» μπορεί να αποχώρησε, όμως ο Όμιλος εξακολουθεί, δύο χρόνια μετά να πληρώνει τις αμαρτίες της. Ανέφερε πως όσοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της, θα έπρεπε να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους ζητώντας τη σύγκληση γενικής συνέλευσης. Σημείωσε πως ακόμη και όσοι διεγράφησαν από τον Σύλλογο θα έπρεπε να απευθυνθούν στη διοίκηση και να υποβάλουν προτάσεις. «Αυτή θα ήταν μία σωστή, αντρίκια Παναθηναϊκή πράξη που θα είχε αποτελέσματα».

Τελικά όμως τι συνέβη; «Αντίθετα δημιούργησαν συντροφιές, καλλιέργησαν τη διχόνοια και το ζιζάνιο του μίσους. Επίλεκτα μέλη του Παναθηναϊκού εξυβρίσθησαν. Καλλιεργήθη η δυσπιστία μεταξύ των παικτών και προπονητών», υποστήριξε ο μεγαλύτερος παράγοντας (μαζί φυσικά με τον ιδρυτή του Συλλόγου) που έχει γεννήσει ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, και πρόσθεσε:

«Ορισμένοι έφθασαν στο σημείο να διανέμουν εισιτήρια σε φιλάθλους οι οποίοι αποδοκιμάζουν τους ποδοσφαιριστάς και εξευτελίζουν εφόρους τμημάτων και αθλητάς». Κατήγγειλε ακόμα πως «κλίκες διέβρωσαν τον Παναθηναϊκό», πως «έγινε τέτοιος πόλεμος κατά των παικτών, ώστε ορισμένοι ζήτησαν να πάνε σε ψυχίατρο».

Λίγο αργότερα, ο «Πατριάρχης» του Παναθηναϊκού μίλησε για τους διοικούντες επί «Χούντας» που αντί να παραμείνουν στην ομάδα και να βοηθήσουν και αυτοί στην αναγέννηση του Τριφυλλιού, μόλις έπεσε το καθεστώς πήδηξαν από το καράβι «για να περισώσουν τον εαυτούλη τους».

«Και εκλήθημεν εμείς να βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά. Από αυτή την φωτιά βγάζουμε εδώ και δύο χρόνια τα κάστανα. Από μία φωτιά που ρίχνουν διακαώς λάδι εκείνοι που την άναψαν».

Όσον αφορά το οικονομικό αδιέξοδο του Παναθηναϊκού, το οποίο ήταν και η πηγή όλου του «κακού» επεσήμανε: «Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι και σήμερα ακόμη μας κοινοποιούνται εκτελεστικαί αποφάσεις διά χρέη των ετών 1972, 1973, 1974».

Το «γηπεδικό» πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι διαχρονικό. Ο Απόστολος Νικολαΐδης, εν έτει 1976 σημείωσε:

«Με γήπεδο 22.000 θέσεων δεν λύνονται τα προβλήματα. Δεν δραστηριοποιεί τα τμήματά του ο Παναθηναϊκός. Τα συνάδελφα σωματεία διαθέτουν διπλάσια στάδια που κατασκευάσθησαν από την Γ.Γ.Α. και άλλας υπηρεσίας. Και επί πλέον κανένα σωματείον δεν διαθέτει τα αθλητικά τμήματα του Παναθηναϊκού».

(Και επειδή φυσικά το σπίτι του Παναθηναϊκού είναι η Λεωφόρος και μόνο, μετέπειτα ο Απόστολος Νικολαΐδης φρόντισε να εκφράσει την επιθυμία του για επέκταση του γηπέδου που φέρει σήμερα το όνομά του με ανακοινώσεις και επαφές με αρμόδιους υπουργούς. Θα τα δούμε αναλυτικότερα σε προσεχές άρθρο).

Οι εισπράξεις μίας ομάδας από το γήπεδο είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τη γιγάντωση, εξέλιξη και επιβίωσή της, κάτι που γνώριζε σαράντα χρόνια πριν ο Απόστολος Νικολαΐδης. Χαρακτηριστικά είπε: «Σ’ ένα μεγάλο ματς στη Λεωφόρο οι εισπράξεις ανέρχονται στο ποσό των 1.960.830 δραχμών, ενώ στο “Γ. Καραϊσκάκης” 4.180.190 δραχμές».

Ως συνήθως, ο «Πατριάρχης» έκλεισε ενωτικά:

«Ένας σύλλογος για να ξαναγίνει μεγάλος, για να αποκτήσει στάδια, για να κάνει μεγάλες νίκες, χρειάζεται ηρεμία. Όλα τα μέλη της παναθηναϊκής οικογένειας, οι πραγματικοί Παναθηναϊκοί, ας σταθούν πλάι – πλάι για ένα μέτωπο αρραγές που πάνω του θα τσακίζονται όλες οι αντιξοότητες. Να σταθούν όλοι κοντά στην ομάδα, να παροτρύνουν τους ποδοσφαιριστές. Τέτοιοι Παναθηναϊκοί χρειάζονται για ένα μεγάλο Παναθηναϊκό».

Ακολούθως μίλησαν εκπρόσωποι των οπαδικών συνδέσμων, οι οποίο συντάχθηκαν πλήρως με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Απόστολο Νικολαΐδη.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κιρκιλής υπογράμμισε:

«Αγαπητά μέλη του ΠΑΟ. Όσοι δεν με γνωρίζεται σας λέω ότι είμαι 49 χρόνια Πειραιώτης και βάστηξα την σημαία του ΠΑΟ ψηλά όπως βάστηξα της Ελλάδος, της οικογένειας, της θρησκείας. Στην Αγγλία υπάρχει μία ομάδα που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε υποβιβαστεί στη Β’ κατηγορία. Χθες ακόμη 60.000 κόσμος σε αγώνα της φώναζε “Μάντσεστερ αγάπη μου”. Εμείς ανεβαίνουμε στις εξέδρες και λέμε να πέσει η διοίκησις».

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε, ή μάλλον επιχείρησε να προσθέσει, γιατί σκέπαζαν τη φωνή του τα έντονα χειροκροτήματα:

«Οι δημοσιογράφοι για να πουλάνε τις εφημερίδες τους και να κάνουν τη δουλειά τους... γράφουν για τον Παναθηναϊκό.

Σταθείτε κοντά στην άξια διοίκηση του ΠΑΟ μας, σ’ αυτόν τον μεγάλο ευεργέτη (δείχνοντας το Νικολαΐδη). Με υπομονή, σύνεση και αγάπη θα βαδίσουμε πάλι μπροστά. Ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν πεθαίνει».
Keywords
Τυχαία Θέματα