Εξορίζουν τον Παναθηναϊκό, ευεργετούν τους άλλους

Tην ώρα που η Πολιτεία σε κάθε έκφανσή της (κεντρική κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων) έχει δρομολογήσει νομοθετικά την κατεδάφιση της Λεωφόρου, ενεργεί με «φροντίδα και στοργή» ώστε να διευκολυνθεί οποιαδήποτε άλλη ομάδα να κατασκευάσει γήπεδο –φυσικά στην ΚΟΙΤΙΔΑ της και όχι σε απομακρυσμένους σκουπιδότοπους.
Γράφει ο Πιερράκος

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (περιφερειάρχης:
Γιάννης Σγουρός) τροποποίησε στις 20 Ιουνίου, το πρόγραμμα «εκτελεστών έργων» και αύξησε στα 20 εκατομμύρια ευρώ την πίστωση για την κατασκευή γηπέδου στην ΑΕΚ. Από πού προέρχεται, όμως, αυτό το –τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής– ποσό; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο περιφερειάρχης με δηλώσεις του σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό: «Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο ένα σημαντικό αποθεματικό από το 2003 μέχρι το 2010. Όταν άλλοι ξόδευαν τα χρήματα, εμείς τα μαζεύαμε. Τα χρήματα που μας δίνει το κράτος κάθε χρόνο εμείς τα διαχειριστήκαμε και τα χρησιμοποιούμε με κωδικούς για έργα». Δηλαδή, πρόκειται για αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής από την περίοδο 2003-2010, ένα μέρος των οποίων η Περιφέρεια ΕΠΕΛΕΞΕ να «κατευθύνει» στο σχέδιο δημιουργίας γηπέδου της ΑΕΚ.

Επιπλέον, ο κ. Σγουρός στο κρίσιμο ζήτημα των πηγών χρηματοδότησης, ζητεί «να συνεισφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δηλαδή ο Δήμος Νέας Φιλάδελφειας και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που βάσει νόμου υποχρεούται να βοηθήσει». Ξαναδιαβάστε το: Περιφέρεια, Δήμος και κυβέρνηση πρέπει να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση, διότι, άλλωστε, «βάσει νόμου υποχρεούνται» να το πράξουν. Μην ψάξετε ανάλογες δηλώσεις περί γηπέδου του Παναθηναϊκού στην ΚΟΙΤΙΔΑ του– Σγουρός αγνοείται σ’ αυτή την περίπτωση…

Και συνεχίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής με υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος του: «ήμουν ένας από αυτούς που ψήφισαν τότε για την παραχώρηση του “Καραϊσκάκη” και χαίρομαι που το βλέπω τώρα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα γήπεδα της χώρας». Ο -κατά δήλωσή του- «χαρούμενος» Περιφερειάρχης προφανώς δεν έχει ακούσει κάτι για την εξορία του Εθνικού Πειραιώς, ούτε για μερικούς εκατοντάδες αθλητές στίβου, που εν μία νυκτί βρέθηκαν χωρίς χώρο προπόνησης.

Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα. Άραγε πού πρέπει να κατασκευάζουν γήπεδα οι αθλητικοί Σύλλογοι: στην κοιτίδα τους ή μήπως σε απομακρυσμένους ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥΣ, τελείως αποκομμένους από την ιστορική διαδρομή τους; Και εν τέλει, τα γήπεδα βοηθούν μία περιοχή; Η απάντηση πάλι διά στόματος του Περιφερειάρχη: απολαύστε το απόσπασμα από δήλωση Σγουρού, όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής: «Παράλληλα, θέλω να τονίσω ότι ο χώρος του παλαιού γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι το ορόσημο της ευρύτερης περιοχής και περιέχει ένα ιδιαίτερο και δυνατό συμβολισμό που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε». Και αμέσως παρακάτω: «Ενδεχόμενη κατασκευή ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βοηθήσει στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής, αφού θα αποτελέσει πόλο αθλητικής και οικονομικής ανάπτυξης».

Κάθε ανιδιοτελής Παναθηναϊκός, ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης, αναμένει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Σγουρού (χωρίς να αλλάξει ούτε «και»), όταν θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την κατασκευή μεγάλων, σύγχρονων εγκαταστάσεων στη Λεωφόρο και ΜΟΝΟΝ στη Λεωφόρο. Αναμένουμε και τότε να διαβάσουμε για «το ορόσημο της ευρύτερης περιοχής», που «περιέχει ένα ιδιαίτερο και δυνατό συμβολισμό που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε». Αναμένουμε και τότε να διαβάσουμε ότι ενδεχόμενη κατασκευή εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο «θα βοηθήσει στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής, αφού θα αποτελέσει πόλο αθλητικής και οικονομικής ανάπτυξης».

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι απλώς ο Σγουρός, ο Γιώργος Καμίνης και οι εναλλασσόμενοι, γαλάζιοι και πράσινοι, υπουργοί στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο συνολικά η Πολιτεία αντιμετωπίζει το Μεγαλύτερο Σύλλογο της χώρας σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Αυτό το πρόβλημα είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ και πηγάζει από ΟΛΑ τα κόμματα, από ΟΛΕΣ τις δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Αθηναίων και από όλους τους Περιφερειάρχες Αττικής (με το παλαιότερο διοικητικό μοντέλο: Νομάρχες).

Πλέον, η επιλογή είναι ξεκάθαρα ΔΙΚΗ ΜΑΣ: θα επιτρέψουμε να ρίξουν τον Παναθηναϊκό στη «χωματερή» της Ιστορίας; Θα επιτρέψουμε να ρίξουν τον Παναθηναϊκό στην εξορία είτε αυτή ονομάζεται σκουπιδότοπος του Βοτανικού είτε αυτή είναι το αχανές, πανάκριβο και ΜΗ ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ; Σε μία τέτοια άθλια μεθόδευση, ο Γιώργος Καλαφάτης, ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο Λουκάς Πανουργιάς, ο Μιχάλης Παπάζογλου, ο Αντώνης Μαντζεβελάκης θα έδιναν -με τη μεγαλοσύνη και την πυγμή τους- την πρέπουσα απάντηση. Τώρα κρίνεται το μέλλον του Συλλόγου Μεγάλου, τώρα έχουμε χρέος να σταθούμε αντάξιοί τους.

Υ.Γ. Οι μεταγραφές, οι «εχθρικές» ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα, η μη αδειοδότηση από την UEFA, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός στα media, είναι προβλήματα που αφορούν το «σήμερα». Το «γηπεδικό» είναι το ένα και μοναδικό ζήτημα από το οποίο εξαρτάται το μέλλον του Παναθηναϊκού.
Keywords
Τυχαία Θέματα