Στιγμές 2012 (part1): Πώς η Πειραιώς «φόρεσε θηλιά» στο Τριφύλλι

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος του GreenZone διαβάστε για όσα αποκαλύφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012, για το δάνειο που είχε πάρει ο Παναθηναϊκός από την Τράπεζα Πειραιώς το 2010 και για τους χειρισμούς του πρώην μεγαλομετόχου Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Το 2012 φεύγει επεισοδιακά για τον Παναθηναϊκό. Χρέη, διαλυμένη ομάδα στα περισσότερα τμήματα, πόλεμος ανελέητος από πρόσωπα εντός και εκτός
του Συλλόγου, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, συνωμοσίες, παρκαρισμένες μετοχές. Τα πάντα… όλα τα είχε η χρονιά που χαιρετάμε (και που ευχόμαστε να μην ξανασυναντήσει το Τριφύλλι παρόμοια).

Μοναδικός δάσκαλος για το μέλλον είναι το παρελθόν. Το παρόν οφείλει να διδάσκεται από το χθες αν θέλει να εξελιχθεί σε ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό και το GreenZone θα επιχειρήσει να υπενθυμίσει σε μία σειρά άρθρων ορισμένες στιγμές του 2012 που σημάδεψαν την ιστορία του Παναθηναϊκού και που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πώς διαμορφώθηκε η σημερινή κατάσταση.

Πώς η τράπεζα Πειραιώς «πολέμησε» τον Παναθηναϊκό

Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 2012. Όσο η φούσκα των πριγκιπικών παραμυθιών αρχίζει να σκάει (θα ασχοληθούμε με αυτό το σόου σε ξεχωριστά άρθρα), τόσο οι μέτοχοι του Παναθηναϊκού ψάχνουν λύσεις για το οικονομικό άνοιγμα της ΠΑΕ.

Ο Αδαμάντιος Πολέμης προτίθεται να μπει εγγυητής για να συναφθεί δάνειο και κάπως έτσι αποκαλύπτεται η ιστορική «τρικλοποδιά» της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία σημειωτέον η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών.

Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου, πλην του Αδαμάντιου Πολέμη, υπολογίζονται οι προεισπράξεις από τα έσοδα μέσω ΟΠΑΠ και NOVA.

Τι αποκαλύφθηκε λοιπόν στο Δ.Σ. της ΠΑΕ τον Φεβρουάριο του ’12; Πως η τράπεζα Πειραιώς πριν από μερικούς μήνες (τον Σεπτέμβρη του 2011) πίεσε ασφυκτικά το Τριφύλλι για αποπληρωμή του δανείου του 2010, και αφού χρήματα δεν υπήρχαν, προχώρησε σε δέσμευση ενός μέρους των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της NOVA και από τον ΟΠΑΠ.

Για να αντιληφθούμε όλο το σαμποτάζ θα χρειαστεί να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο...

Ταξίδι, λοιπόν, στο καλοκαίρι του 2010.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει αποκτήσει ξανά τον έλεγχο του Παναθηναϊκού. Ορίζει πρόεδρο της ΠΑΕ το Νίκο Κωνσταντόπουλο (τον οποίο φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πως του τον πρότεινε ο πρώην εκδότης του Derby Αντώνης Δελατόλλας).

Υπό την προεδρία του Κωνσταντόπουλου έρχεται η ΠΑΕ σε συμφωνία για δάνειο από την τράπεζα Πειραιώς ύψους 16,5 εκατ. ευρώ. Δάνειο με εγγυήτρια την ΠΑΕ και φυσικά όχι τον ίδιο τον Βαρδινογιάννη.

Συμφωνήθηκε οι «πράσινοι» να αποπληρώνουν (μαζί με τους τόκους) όσο ποσό έκαναν ανάληψη από ειδικό λογαριασμό που είχε ανοίξει. Το ποσό που τελικά χρησιμοποίησε ο Παναθηναϊκός ήταν 4 εκατ. ευρώ μετρητά και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ ως εγγύηση για να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό συμμετοχής της ΕΕΑ. Μαζί με τους τόκους το ποσό έγινε μεγαλύτερο.

Φτάνουμε στη συμφωνία της «φόδρας». Οι Βγενόπουλος, Τζίγγερ και Πατέρας δίνουν τα χέρια και συμφωνούν πάνω σε μνημόνιο φιλίας και ομόνοιας (στα λόγια). Θυμίζουμε πως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δεν τήρησε σχεδόν κανέναν από τους όρους της συμφωνίας και την τίναξε στον αέρα.

Ένας από τους όρους ήταν να προχωρήσει ΑΜΚ ύψους 15 εκατ. ευρώ. Οι Βγενόπουλος και Πατέρας πλήρωσαν κανονικά βάσει του ποσοστού τους. Ο Τζίγγερ… αποφάσισε να βάλει το 30% και όχι το 54,7% που κατείχε, δηλαδή 5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4,1 εκατ. ευρώ θα τα έβαζε μέσω χορηγίας. Προϋπόθεση για τη χορηγία ήταν να μην μπορούν να αποταμιευτούν τα χρήματα μέχρι το Φεβρουάριο.

Το ποσό που αποφάσισε να μη βάλει ο Τζίγγερ στην ΑΜΚ είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο της τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα (στην οποία θυμίζουμε για άλλη μία φορά πως είναι μέτοχός της ο Βαρδινογιάννης) προχώρησε το φθινόπωρο του 2011 σε δέσμευση εσόδων της ΠΑΕ από τη NOVA και τον ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα δέσμευσε 1,5 εκατ. ευρώ από εκείνη την περίοδο και άλλα 2,5 της επόμενης χρονιάς ώστε να αποπληρωθεί η υπόλοιπη οφειλή των 4 εκατ. ευρώ.

Συμπτωματικά, η τράπεζα ξεκίνησε αυτές τις πιεστικές κινήσεις τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν δηλαδή ο Τζίγγερ φώναζε «ξεχάστε μας», πάρκαρε τις μετοχές του, και όταν –και πάλι συμπτωματικά- εμφανίζονταν με ταξί τα πετροδόλαρα του Τσάκα.

Επιστέφουμε στον Φεβρουάριο του 2012

Τι σημαίνει η δέσμευση της Πειραιώς;

Ότι η ΠΑΕ ουσιαστικά δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα συμβόλαια ως εγγύηση για νέο τραπεζικό δάνειο που ήθελε να πάρει.

Τα χέρια του Παναθηναϊκού ήταν δεμένα. Υπήρχε χρέος σε δάνειο, υπήρχαν σκέψεις για νέο δάνειο που θα μεγάλωνε τα χρέη, δεν υπήρχε καν η δυνατότητα να προχωρήσει το δάνειο αυτό εξαιτίας και των δεσμεύσεων της Πειραιώς, ο κόσμος περίμενε τους... Σαούντ, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε κάνει ξεκάθαρη πρόταση που ο Τζίγγερ αλλά και σύσσωμα τα ΜΜΕ έκαναν πως δεν την άκουσαν ποτέ και ο χρόνος κυλούσε εις βάρος του Παναθηναϊκού.

Όπως ακόμα πληροφορηθήκαμε εκείνους τους μήνες, οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα λεφτά του δανείου της Πειραιώς, αφού η τράπεζα έκλεισε τον λογαριασμό, όπως είχε το δικαίωμα να κάνει – λόγω της κατάστασης και της έλλειψης ρευστότητας.

Υ.Γ. Να θυμίσουμε ακόμα πως τον Μάιο του 2012, η διοίκηση Αλαφούζου χρειάστηκε εκ νέου τη βοήθεια της Πειραιώς. Πράγματι η τράπεζα εξασφάλισε την προπληρωμή των χρημάτων που περίμενε ο Παναθηναϊκός από τη μεταγραφή του Τζιμπρίλ Σισέ στη Λάτσιο. Στα ταμεία της ΠΑΕ μπήκαν 1,2 εκατ. ευρώ και όχι 1,5 εκατ. ευρώ που ήταν το ποσό που περίμενε το Τριφύλλι από τη Λάτσιο. Επιτόκιο προεξόφλησης 20%! Η τράπεζα που κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών της ο Τζίγγερ έχει όπως φαίνεται... αδυναμία στον Παναθηναϊκό!
Keywords
Τυχαία Θέματα