Τι γίνεται με τα χρέη του Ολυμπιακού;

Η Τράπεζα Κρήτης, ο Κοσκωτάς, ο ΟΣΦΠ και η Eurobank στο γαϊτανάκι του παραλόγου και των διαχρονικά απλήρωτων χρεών!

Δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» τον Απρίλιο του 1992
Σε παλιότερο δημοσίευμα (διαβάστε εδώ) το GreenZone είχε αναλύσει το θέμα των πρωτοδίκως επιδικασμένων χρεών της ΠΑΕ Ολυμπιακός,
τα οποία ανέρχονται στα 40 εκ. ευρώ, καθώς και την ευνοϊκή μεταχείριση την οποία απολαμβάνει διαχρονικά το σωματείο του Πειραιά από το νέο-ελληνικό κράτος (χαρισμένα χρέη, νόμος 2330/95, γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης κοκ).

Με το ίδιο θέμα καταπιάστηκαν κατά καιρούς διάφορα ακόμη μέσα, αλλά αντί να παραμείνει στην κορυφή της επικαιρότητας, παραδόξως παρατηρείται μία τάση αποσιώπησης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Ελευθεροτυπία έγραφε τον Απρίλιο του 2001:
«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει ακόμη χρέη προς την υπό εκκαθάριση Τράπεζα Κρήτης που μπορεί να φτάσουν τα 40 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή έναντι της ΠΑΕ εκκρεμούν δύο υποθέσεις ανάμεσα στην τράπεζα και την ΠΑΕ, όπως προκύπτει και από το ενημερωτικό δελτίο που συνέταξε και κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το περασμένο καλοκαίρι η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω της μεταβίβασής της από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αν επικυρωθεί εκεί η πρωτόδικη απόφαση, τότε ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να καταβάλει τα 4,04 εκατ. ευρώ συν 15,5 εκατ. ευρώ σε τόκους! Συνολικά δηλαδή σχεδόν 19 εκατ. ευρώ, συν όποιους άλλους τόκους προκύψουν...

Υπάρχει, όμως, και άλλη μία υπόθεση σε... δολάρια και γερμανικά μάρκα. Από τα ταμεία της Τράπεζας Κρήτης, άλλωστε, δεν είχαν κάνει φτερά μόνο δραχμές αλλά και συνάλλαγμα. Ετσι, η υπό εκκαθάριση τράπεζα διεκδικεί 3 εκατ. δολάρια, 3,2 εκατ. μάρκα, 150 χιλ. φιορίνια και 2.200 ελβετικά φράγκα, όλα εντόκως. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισοτιμίες των νομισμάτων θα υπολογιστούν με τιμές της περιόδου '87-'88.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1988 ένα γερμανικό μάρκο αντιστοιχούσε σε 80 δραχμές και ένα δολάριο ΗΠΑ σε 140 δραχμές. Τα διεκδικούμενα ποσά, δηλαδή, αναλογούν σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. δρχ. της εποχής εκείνης, δηλαδή σε 3 εκατ. ευρώ. Εντόκως και αυτά, με βάση το δικαιοπρακτικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος.»
Σε μία εποχή όπου οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες της χώρας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς και η έλλειψη ανάπτυξης και η ρευστότητας αποτελούν μείζονα προβλήματα, προκαλεί εντύπωση πώς η Eurobank EFG, η οποία πρόσφατα ενισχύθηκε κεφαλαιακά με 4.2 δις ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (όπως και οι Εθνική 6,9 δις ευρώ, Alpha Bank 1,9 δις ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς 5 δις ευρώ) έχει αφήσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα σε δεύτερη μοίρα, ειδικά απ'τη στιγμή που «ο Ολυμπιακός έχει στραφεί κατά της απόφασης του Εφετείου που ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ αλλά και κατά της παλιάς τράπεζας Κρήτης που πλέον έχει απορροφηθεί από την Eurobank» όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Greenzone, εν'όψει της δίκης η ο
Keywords
Αναζητήσεις
καραισκακη χαρισμενο, καραισκακη γηπεδο xreei
Τυχαία Θέματα