Το GreenZone καταδικάζει κάθε μορφή βίας

Αλήθεια, πώς γίνεται οι ίδιοι που κατηγορούν το GreenZone ως πιθανούς ηθικούς αυτουργούς πράξεων βίας κατά δημοσιογράφων, να είναι αυτοί που τελικά... στοχοποιούν τον εαυτό τους;
Είναι αυτονόητο πως αφού η ατμόσφαιρα στον Παναθηναϊκό είναι ηλεκτρισμένη, με το να ρίχνεις συνεχώς λάδι στη φωτιά μόνο την «έκρηξη» μπορεί να επιδιώκεις.

Έτσι, η εφημερίδα Derby News...
όταν χαρακτηρίζει με βαρύτατα επίθετα και πολλές φορές με αναληθείς χαρακτηρισμούς τους οργανωμένους οπαδούς (πχ.
«άνδρο της αλητείας»)όταν το κείμενο - απάντηση της Θύρας 13 στα τελευταία γεγονότα το παρουσιάζει μία «πράσινη» εφημερίδα σε... κόκκινο πλαίσιοόταν σχολιάζει ειδήσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά (λες και οι προπηλακισμοί είναι θεμιτοί όταν έρχονται από τη θύρα των επισήμων και ανεπιθύμητοι όταν προέρχονται από τους οργανωμένους...),τότε αλήθεια πώς η εφημερίδα προστατεύει τον Παναθηναϊκό, τους φιλάθλους και τους οπαδούς του από κάθε μορφή βίας; Εκτός και αν τελικά το έντυπο επιθυμεί την «έκρηξη» ανάμεσα σε Παναθηναϊκούς και στην πραγματικότητα αυτό που θέλει είναι να ξεφύγουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Εκτός και αν ο εκδότης της εφημερίδας αυτό που επιθυμεί είναι να πέσει ο ίδιος ή συνεργάτες του θύματα βίας. Πράγματα που αδυνατούμε να πιστέψουμε...

Επειδή ζούμε σε περίεργες εποχές, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτά που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος αυτονόητα, να επαναδοσιεύσουμε πρόσφατο κείμενό μας και να ζητήσουμε και από κάθε Παναθηναϊκό που αγαπάει την ομάδα του να την προστατεύσει, συγκρατώντας την όποια οργή πιθανότατα αισθάνεται μέσα του και αποφεύγοντας πράξεις που είναι καταδικαστέες και που θα βλάψουν τον Σύλλογο.

Οι συντάκτες του GreenZone καταδικάζουν κάθε μορφή βίας, είτε αυτή είναι λεκτική είτε σωματική.

Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται πως θα αποκρύπτουμε την αλήθεια, η οποία είναι δημοσιογραφικό χρέος να αποκαλύπτεται.

Ο ΠΣΑΤ εξέδωσε στις 7/1 2012 ανακοίνωση κατά της ιστοσελίδας μας, κατηγορώντας τους συντάκτες του GreenZone πως με τη «στοχοποίηση» δημοσιογράφων είναι πιθανό να θεωρηθούν ηθικοί αυτουργοί σε πιθανές πράξεις βίας προς τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

Πρώτα απ’ όλα, δεν στοχοποιούμε κανέναν. Όταν κάποιος βάζει την υπογραφή του σε ένα κείμενο και εκ των υστέρων αποδειχτεί πως δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και παραπλάνησε το κοινό, τότε θεωρούμε χρέος μας να το δημοσιεύσουμε. Πόσο μάλιστα όταν αποδειχτεί πως αυτό το «φαινόμενο» στην περίπτωση του Βλάση Τσάκα και των «πριγκίπων» ήταν μαζικό και κράτησε σχεδόν ενάμιση χρόνο!

Με την ίδια λογική, όταν «στοχοποιείται» ένας ποδοσφαιριστής ή παράγοντας ή προπονητής από τους δημοσιογράφους που κατά τη γνώμη τους δεν κάνει καλά τη δουλειά του, θα έπρεπε να θεωρούνται οι ίδιοι δημοσιογράφοι ηθικοί αυτουργοί αν αυτός ο παίκτης ή παράγοντας ή προπονητής γίνει στόχος συνθημάτων, δηλαδή λεκτικής βίας, από ανεγκέφαλους; Ή ένας πολιτικός ή ένας μανάβης ή ο οποιοσδήποτε; Εκτός και αν υπάρχει κάποιας μορφής ασυλία για τους δημοσιογράφους και απαγορεύεται να ασκείται κριτική στους ανθρώπους που διαμορφώνουν συνειδήσεις...

Κι επειδή η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ κάνει λόγο για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, θυμίζουμε ότι αυτή επιβάλλει τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας! Ετσι θεωρούμε χρέος μας να δημοσιεύουμε ποιοι ποδοσφαιριστές, παράγοντες, δημοσιογράφοι και όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον Παναθηναϊκό δεν κάνουν - κατά την κρίση μας - καλά τη δουλειά τους. Ωστόσο, προσοχή! Αυτό δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι επικροτούμε ή προάγουμε πράξεις βίας. Το αντίθετο. Τις καταδικάζουμε ρητά και κατηγορηματικά!

Λίγη ώρα, μάλιστα, μετά τη δημοσίευση του επίμαχου άρθρου, απαντώντας σε αναγνώστη του GreenZone σε σχόλιο κάτω από το κείμενο, του τονίσαμε πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας, ενώ όλα τα σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν πως πυροδοτούν φαινόμενα βίας διαγράφονται μόλις πέφτουν στην αντίληψή μας.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε κάποιες χαρακτηριστικές παραγράφους απ' το πρώτο άρθρο του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.
Keywords
Τυχαία Θέματα