Το ιστορικό και οι ευθύνες του ιατρικού τιμ για τον Λέτο

Όσο, πριν από έναν χρόνο, οι προτεραιότητες στον Παναθηναϊκό ήταν ο... Τσάκας και οι Άραβες, τα λάθη στους χειρισμούς για το καταπονημένο γόνατο του Λέτο διαδέχονταν το ένα το άλλο. Το GreenZone τα θυμάται...

Ο Σεμπάστιαν Λέτο «τελείωσε» από τον Παναθηναϊκό. Όσες φορές και αν το γράψουμε, είναι δύσκολο να το χωνέψουμε. Πρέπει όμως να αποδοθούν κάποια στιγμή ευθύνες, εκεί που αναλογούν.
Σίγουρα είναι άσχημο να χάνει ελεύθερο άλλον έναν ποδοσφαιριστή παγκόσμιου βεληνεκούς ο Παναθηναϊκός και
να βγαίνει ζημιωμένος όχι μόνο αγωνιστικά και επικοινωνιακά, αλλά και οικονομικά. Υπάρχουν όμως στη συγκεκριμένη υπόθεση βαρύτερες ευθύνες. Λάθη συνεχόμενα, επί της διοίκησης Γόντικα (όσο ήταν παρκαρισμένες οι μετοχές του Τζίγγερ) -σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται ειδικοί της ιατρικής- που οδήγησαν στην επιβάρυνση του προβλήματος του παίκτη.

Επί Γόντικα, λοιπόν, στα μέσα της περιόδου 2011-12, και ενώ ο «Σέμπα» ήταν με διαφορά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, ξαφνικά εμφανίζονται οι ενοχλήσεις στον χόνδρο του γόνατού του. Ο παίκτης, αντί να χειρουργηθεί ή έστω να εκτιμηθεί η κατάστασή του με αρθροσκόπηση, ακολουθεί συντηρητική αγωγή και ο χρόνος κυλάει άσκοπα. Τελικά τον Μάρτιο ταξιδεύει -έπειτα από προτροπή του μάνατζέρ του- στην Ιταλία, όπου και χειρουργείται. Το Τριφύλλι έχασε τον ηγέτη του, μαζί και τον τίτλο της σεζόν. Μέχρι σήμερα ο Λέτο παραμένει “off” και λόγω του υψηλού του συμβολαίου -σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν μπορεί να προσφέρει άμεσα- αποχωρεί από την ομάδα που δοξάστηκε και την οποία λάτρεψε.

Ο Λέτο κουβαλούσε το πρόβλημα χονδροπάθειας στο γόνατο από τα χρόνια που αγωνιζόταν στη Λανούς Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να μην ακολουθεί εξαιρετικά επιβαρυμένο πρόγραμμα ο παίκτης, εφόσον αποφασίζει να μην ακολουθήσει την οδό του χειρουργείου. Το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Κουλουμέντα, φέρεται πως έδινε το ΟΚ να αγωνίζεται ο παίκτης σε όλα τα ματς του πρώτου μισού της περυσινής περιόδου. Τον Ιανουάριο μέσα σε 17 ημέρες έπαιξε σε έξι ματς! Αγωνίστηκε κανονικά σε... πάγο (στα Γιάννενα)!Σε αγώνα κυπέλλου με τον Πανιώνιο έβγαλε 120 λεπτά στο χορτάρι!Από την αρχή της σεζόν δεχόταν κλωτσιές από τα γνωστά «τσεκούρια» της Σούπερ Λίγκας (αρχής γενομένης από τον Τάσο Πάντο), με τους διαιτητές να κλείνουν τα μάτια και τη διοίκηση Γόντικα να αδυνατεί να προστατεύσει το περιουσιακό της στοιχείο!Οι πόνοι δυναμώνουν σταδιακά και ο Λέτο σταματάει τις προπονήσεις. Χάνεται σημαντικός χρόνος και ο Αργεντινός –σύμφωνα με δημοσιεύματα- ζητάει από το ιατρικό τιμ να τον δει και άλλος γιατρός. Η απάντηση –πάντα σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει τον Τύπο- είναι αρνητική και του ζητάει να συνεχίσει την συντηρητική αγωγή. Τελικά, στις αρχές του Μαρτίου 2012, έπειτα από προτροπή του μάνατζέρ του Φερνάντο Κοσεντίνο, ο Λέτο μαζεύει τις βαλίτσες του και πάει στη Ρώμη. Εκεί, τελικά, ταξιδεύει και ο Παναγιώτης Κουλουμέντας. Στην Ιταλία διαπιστώνεται πως ο Λέτο δεν το γλιτώνει το νυστέρι. Με λίγα λόγια αποδείχτηκε πως οι «εδώ» χειρισμοί ήταν τελείως λάθος και επιδείνωσαν –πολύ ή λίγο, δεν είναι γνωστό- την κατάσταση του παίκτη. Ο ποδοσφαιριστής χειρουργήθηκε, η αποθεραπεία του έχει ακόμα δρόμο και τον Ιανουάριο του 2013 λύνει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό. Επειδή οι συντάκτες του GreenZone δεν είναι γιατροί, θυμίζουμε όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Σταύρος Αλευρογιάννης, γνωστός ορθοπεδικός και αθλητίατρος.

Έχει γίνει λάθος με την αντιμετώπιση των βλαβών. Ο Λέτο πήγε στην Μπολόνια για να αποκατασταθεί συντηρητικά, πριν από μερικούς μήνες όταν και ξεκίνησε το πρόβλημά του. Μπορεί το πρόγραμμα που ακολούθησε να ήταν το καλύτερο, αλλά όσοι ξέρουν οι βλάβες αυτές δεν αποκαθίστανται συντηρητικά. Έπρεπε να γίνει κατευθείαν επέμβαση ή τουλάχιστον μία ορθοσκόπηση για να δούμε το μέγεθος της βλάβης, η οποία ήταν πάνω από 4 τετραγωνικά εκατοστά. Πως περιμένει κανείς να διορθωθεί αυτή η βλάβη με συντηρητική αγωγή; Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, όσον αφορά την αποθεραπεία του παίκτη.

Όταν σε έναν παίκτη παρουσιάζονται 2-3 επιλογές να ακολουθήσει, είναι λογικό να διαλέξει την συντηρητική αγωγή από το χειρουργείο. Από εκεί και πέρα όμως, όταν μία ομάδα έχει έναν τόσο καλό παίκτη και αντιμετωπίζει μία τέτοια περίπτωση, αν μη τι άλλο κάνει ένα ιατρικό συμβούλιο. Φέρνεις δύο επιστήμονες από το εξωτερικό να κάνουν ένα συμβούλιο στην Ελλάδα ή ακόμη στο εξωτερικό και να υποδειχθεί στον παίκτη η κατάλληλη αντιμετώπιση...

Εδώ μιλάμε για δύο χειρουργεία, όχι ένα. Το πρώτο έγινε πριν από 15 ημέρες όπου υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μηνίσκου και σε βιοψία χόνδρου, με σκοπό την καλλιέργεια αυτών των κυττάρων. Άρα, θα ακολουθήσει μετά από ένα μήνα και δεύτερο χειρουργείο όπου θα γίνει η μεταμόσχευση χόνδρου, στο σημείο που λείπει ο χόνδρος.
Keywords
Αναζητήσεις
κουλουμεντας ορθοπεδικος, τοροσιδης αθλιατρος
Τυχαία Θέματα