Ντοκιμαντέρ: Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου

Mέχρι τώρα ο Αντώνης Μποσκοΐτης μας έχει παρουσιάσει δύο ντοκιμαντέρ που έχουν αμιγώς μουσικό προσανατολισμό. Το ένα ήταν για τη Φλέρυ Νταντωνάκη με τίτλο Φλέρυ – Τρελή του Φεγγαριού (2002) και το άλλο για την ελληνική ροκ σκηνή του ’70 με τίτλο Ζωντανοί στο Κύτταρο (2005). Αυτή τη φορά η σκηνοθετική πλευρά του Αντώνη Μποσκοΐτη επέλεξε την Κατερίνα Γώγου. Έτσι, το ντοκιμαντέρ

Κατερίνα Γώγου – Για την αποκατάσταση του μαύρου θα κάνει πρεμιέρα το Σεπτέμβριο στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Έτσι κι αλλιώς, το περιβάλλον και την εποχή της Γώγου ο Μποσκοϊτης τα γνωρίζει καλά και σίγουρα έχει κάνει μια εκτενή έρευνα για πρόσωπα και πράγματα που αποτελούσαν τον περίγυρω και τον κόσμο της Γώγου, η οποία θα εμφανιστεί στο γυαλί όχι με την ιδιότητα μόνο της ηθοποιού, ούτε μόνο της ποιήτριας, ούτε μιας περσόνας των Εξαρχείων του ’70, αλλά ως μια προσωπικότητα που έχει να πει ξανά τα σκοτεινά ποιήματά της στην εποχή που το πολύ φως μας έκαψε.

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό με τον ντοκιμαντέρ κείμενο του Γιάννη Ζουμπουλάκη στην εφημερίδα Το Βήμα με τίτλο Κατερίνα Γώγου: «Καταραμένη» και επίκαιρη:
Σημαντικό βοήθημα για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ υπήρξε η εμπεριστατωμένη βιογραφία για τη Γώγου «Ερωτας θανάτου» της Αγάπης Βιργινίας Σπυράτου. Η Σπυράτου μάλιστα αποκαλύπτει ότι η Γώγου στα δεκατρία της αρνήθηκε να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση που επέβαλε ο πατέρας της για να δει αν παρέμενε παρθένα. Ενας άλλος σκηνοθέτης, ο Γιώργος Κορδέλλας, σύντροφος της Γώγου για ένα φεγγάρι, χάρισε στον Μποσκοΐτη πρωτογενές υλικό που είχε τραβήξει σε Super 8 και μιλά για τον τρόπο που έγραφε αλλά και «μιλούσε» τα ποιήματά της (ενώ τα έγραφε).

Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης αναδεικνύει τη σημασία της ποίησης της Γώγου υπενθυμίζοντας ότι αντιμετωπιζόταν με απαξία στη δεκαετία του '70. Ο πως ο Βαλαωρίτης έτσι και η μουσικός Λένα Πλάτωνος παραλληλίζει τη Γώγου με τον Κώστα Καρυωτάκη. Δικές τους ιστορίες λένε ο μουσικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος. Κάποιοι που δεν μιλούν απαγγέλλουν ποιήματα, είτε της ίδιας είτε δικά τους γραμμένα γι' αυτήν: η Ολια Λαζαρίδου, η transsexual Εύα Κουμαριανού, η Μαρία Λαγγουρέλη, ο σκηνοθέτης Αντρέας Θωμόπουλος (μοιράστηκε μαζί της ένα βραβείο σεναρίου για την «Οστρια» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), ο ηθοποιός/ σκηνοθέτης Νίκος Καλογερόπουλος.

Όπως μαθαίνουμε όμως και ο Γιώργος Κορδέλλας έχει ξεκινήσει ένα δισκογραφικό εγχείρημα με επίκεντρο τη Γώγου που θα έχει τίτλο Πάνω κάτω η Πατησίων

Κι αν πρέπει να έχεις το νού σου γιατί στο μυαλό είναι ο στόχος όπως έγραφε η ποιήτρια Γώγου, να έχεις το νού σου και στο ντοκιμαντέρ γιατί και ο στόχος του είναι επίσης στο μυαλό.

 

* H πρώτη εικόνα είναι από προσχέδιο της αφίσας που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του ντοκιμαντέρ στο facebook εδώ

 

{youtube width="640" height="440"}oLwMhDCZSeo{/youtube}

Keywords
Τυχαία Θέματα