14 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα των Weblogger

Η σημερινή μέρα ενώνει τους Χρονικογράφους του Ίντερνετ (Weblogger), σε ανάμνηση της πρώτης εμφάνισής τους στο Διαδίκτυο, στις 14 Ιουνίου 1993. Το Weblogging αποτέλεσε την αρχή, για μια νέα αντίληψη στο χώρο της κλασσικής & διαδικτυακής δημοσιογραφίας.

Η κίνηση αυτή εξελίχθηκε στην κυριαρχία της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, υπαρκτής σε όλο τον κόσμο, με αποκαλύψεις σοβαρών ειδήσεων, με τον κοινωνικό ξεσηκωμό για πολλά θέματα και πάνω απ’όλα με την ελεύθερη έκφραση του κάθε πολίτη που πρέπει να πεί

κάτι αλλά δεν έχει που να απευθυνθεί. Στην Ελληνική πραγματικότητα η κατάσταση είναι διαφορετική. Από το οτι «όλοι οι bloggers είναι εγκληματίες» περάσαμε στην ανακάλυψη του Μέσου και τώρα «σκεφτόμαστε» τη φίμωσή του.

Οι παρακάτω 9 θέσεις που διέπουν το μανιφέστο των blogs είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media.

1. Τα blogs είναι διάλογος – ελεύθερος, ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες. 2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία και επικοινωνία.3.Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4.Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν «ενημερωτικά» και μη «ενημερωτικά» blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες – τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. O blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί τι απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και το διάλογό τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σ’ αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για τη δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.
Δείτε τι έλεγε η δικτυογραφια: e-typos και το Blog  kokiniklwstidemeni το 2008
«Οταν στην εκπνοή του 2006 το αμερικανικό περιοδικό «Time» αναδείκνυε ως πρόσωπο της χρονιάς όχι κάποιον πολιτικό, διπλωμάτη ή καλλιτέχνη αλλά τους απανταχού δημιουργούς και σχολιαστές διαδικτυακών ημερολογίων, στην Ελλάδα η λέξη blog ήταν σχεδόν άγνωστη. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα χρόνο αργότερα τα ιστολόγια θα είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στη χώρα μας, ξ

Keywords
Τυχαία Θέματα