Εληξε η σιωπηρή παράταση για τις δηλώσεις

Έληξε το πρωί στις 8.00 η σιωπηρή παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη περίπου 50.000 υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση.

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί πάντως ότι όσοι είναι εκπρόθεσμοι, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου (πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολή και απώλεια του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος). Συγκεκριμένα όπως γράφει και η Ναυτεμπορική όσοι συνεχίσουν να αγνοούν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το 2012, θα βρεθούν

αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο 500 ευρώ και προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης, καθώς και προσαυξήσεις 1% το μήνα στον αναλογούντα φόρο.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η … παράταση της σιωπηρής παράτασης που δόθηκε μέχρι σήμερα το πρωί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, θα εξαρτηθεί από το ρυθμό υποβολής των περίπου 50.000 δηλώσεων που απομένουν. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα υποβλήθηκαν συνολικά 40.000 δηλώσεις και άρα υπάρχει το περιθώριο να προσαρμοστούν όλοι ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς συνέπειες γι’ αυτούς η διαδικασία υποβολή των δηλώσεων.

Αν η ροή δεν είναι ικανοποιητική, το Taxisnet δεν θα κλείσει. Θα συνεχίσει να δέχεται δηλώσεις, αλλά θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και όπως προαναφέρθηκε, δεν θα υπολογίζεται το αφορολόγητο των αποδείξεων. Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ένα περιθώριο ανοχής ακόμη, γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει πόσες από τις 180.000 δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί, βρίσκονται σε έντυπη μορφή στις εφορίες ή δεν έχουν υποβληθεί ακόμη. Για τον εντοπισμό τους η ΓΓΠΣ θα διασταυρώσει τα εξής στοιχεία:

- τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στην εφορία και στις οποίες αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου κάθε μισθωτού που απασχολούν, με τα ΑΦΜ για τα οποία δεν υποβλήθηκε φορολογική δήλωση,

- το περιουσιολόγιο ακινήτων που έχει «οικοδομήσει» το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικότερα, θα εντοπισθούν φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακίνητα αλλά δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Επίσης, θα γίνει διασταύρωση μεταξύ των στοιχείων για τις δαπάνες ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές και των αντίστοιχων δηλώσεων εισοδήματος των ιδιοκτητών.

Σημειώνεται τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει και την απόφαση για τη ρύθμιση σε δόσεις της καταβολής του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφλησή του.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Εληξε η σιωπηρή παράταση για τις δηλώσεις | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εληξε,elixe