Μείωση του εξωτερικού ελλείμματος

Κατά 34,5% περιορίστηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Το έλλειμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος υποχώρησε στα 4,7 δισ. ευρώ έναντι 7,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Στο διάστημα αυτό εφέτος παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών κατά 7,2% και μείωση των εισαγωγών κατά 12%, ενώ οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν μειωμένες κατά 15%. Συνολικά οι δανειακές ανάγκες της χώρας από το εξωτερικό μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2012 στα 3,7 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. ευρώ που ήταν

πέρυσι.

Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1 δισ. ευρώ (ή 29,7%) και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 548 εκατ. ευρώ, ενώ και οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 189 εκατ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο Υπηρεσιών οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν αισθητά (κατά 15,1%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, αντανακλώντας και τη μείωση των αφίξεων μη κατοίκων με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% (σύμφωνα με τα στοιχεία της «έρευνας συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδος). Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας περιορίστηκαν κατά 19,9%. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρέμειναν σχεδόν στάσιμες (+0,8%) αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 11,9%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 248 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 186 σε σχέση με πέρυσι, καθώς αυξήθηκαν οι καθαρές μεταβιβάσεις απο την Ε.Ε κατά 116 εκατ. ευρώ.

Αρνητικά κινήθηκαν στο τρίμηνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις καθώς καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 400 εκατ. ευρώ έναντι καθαρής εκορής 502 εκατ. ευρω πέρυσι. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 37,0 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 6,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011) η οποία αντανκλά τη μείωση των ξένων επενδυτών σε ομόλογα κατά 25,2 δισ. ευρώ, καθώς και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 11,8 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Μείωση του εξωτερικού ελλείμματος | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα