Περισσότερα «βαράκια» – λιγότερος ζαχαροδιαβήτης

Οι άνδρες που κάνουν «βαράκια» απομακρύνουν τον κίνδυνο να πάθουν διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι η τακτική άσκηση με βάρη μειώνει κατά περίπου ένα τρίτο την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Άντερς Γκρόντβεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», μελέτησαν πάνω από 32.000 άνδρες για περίοδο

18 ετών, στη διάρκεια της οποίας σχεδόν οι 2.300 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση με βαράκια για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 34% κατά μέσον όρο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αλλά, ακόμα και η λιγότερο συχνή άσκηση -έως μία ώρα την εβδομάδα – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κατά 12%. Όσοι έκαναν ενδιάμεση άσκηση με βαράκια, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 25%.

Αντίστοιχα, η αεροβική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 52% (για 150 και πάνω λεπτά εβδομαδιαίως), κατά 31% (για 60 – 150 λεπτά) και κατά 7% (για λιγότερο από μία ώρα).

Πάντως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν τα βαράκια συνδυάζονται με αεροβικού τύπου άσκηση, τότε επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή μείωση (κατά 59%) του κινδύνου για διαβήτη. Δεν είναι σαφές αν ανάλογο όφελος, κάνοντας βαράκια και αεροβική άσκηση, επιτυγχάνουν και οι γυναίκες όσον αφορά τον διαβήτη, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Ο Γκρόντβεντ επισήμανε ότι αρκετοί άνδρες δυσκολεύονται να κάνουν αεροβικές ασκήσεις, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι τα βαράκια αποτελούν καλή εναλλακτική λύση γι’ αυτούς από πλευράς υγείας.

Μια δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον Ντιβέρτγε Σλούικ του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, που μελέτησε σχεδόν 6.000 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στο ίδιο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ασκούνται έστω και σε μέτριο βαθμό, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας επιπλοκών λόγω διαβήτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οποιαδήποτε σχετικά ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η κηπουρική, ακόμα και οι δουλειές του νοικοκυριού, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και πρόωρου θανάτου εξαιτίας του.

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, εμφανίζοντας συνεχή αυξητική τάση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 346 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με το διαβήτη αναμένεται να διπλασιαστούν μεταξύ των ετών 2005- 2030.

Πηγή:ert.gr

Σχετικά άρθρα:

Εμβόλιο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι σε παιδιάH απότομη λήψη βάρους αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστούΕλπίδες από πειραματική δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS

Περισσότερα «βαράκια» – λιγότερος ζαχαροδιαβήτης | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

]]>
Keywords
Αναζητήσεις
zacharodiavitis
Τυχαία Θέματα