Ρωσία: Θα εκδοθεί νέο εγχειρίδιο Ιστορίας

Ένα νέο εγχειρίδιο Ιστορίας θα εκδοθεί στη Μόσχα για να «δημιουργήσει μια θετική εικόνα της σημερινής Ρωσίας στους Ρώσους και στον κόσμο», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το εγχειρίδιο αυτό θα μελετάται στα σχολεία προκειμένου να «διορθώσει

στερεότυπα» που εμφανίστηκαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, τα οποία «ελαχιστοποιούν το ρόλο διακεκριμένων ιστορικών προσωπικοτήτων που αποτελούν τη δόξα και την υπερηφάνεια της Ρωσίας», προσθέτει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει σε ποιες προσωπικότητες αναφέρεται.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά εγχειρίδια της σύγχρονης Ιστορίας προκάλεσαν σκάνδαλο στη Ρωσία, λόγω της προσπάθειας που γινόταν για την αποκατάσταση του Στάλιν.

Το νέο αυτό εγχειρίδιο θα καταγγέλλει επίσης «την παραποίηση της ιστορίας», η οποία έγινε «όπλο που έχει στόχο να αποδυναμώσει τη διεθνή επιρροή της Ρωσίας», συνεχίζει το υπουργείο χωρίς να διευκρινίζει κάτι σχετικά με την παραποίηση αυτή.

Η δυτική εκδοχή της Ιστορίας, η οποία μιλάει για εισβολή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια κατοχή των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) ως την πτώση της ΕΣΣΔ, θεωρείται από τις ρωσικές αρχές «παραποίηση της Ιστορίας».

Για τη Μόσχα, επρόκειτο για την απελευθέρωση αυτών των τριών χωρών, η οποία ακολουθήθηκε από την εκούσια ενσωμάτωσή τους στη Σοβιετική Ένωση.

Το 2007 ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ήταν στη δεύτερη θητεία του τότε, είχε πει σε ιστορικούς ότι τα νέα εγχειρίδια πρέπει να εμφυσούν «ένα αίσθημα υπερηφάνειας» στις νέες γενιές, σε αντίθεση με τα εγχειρίδια της δεκαετίας του 90, τα οποία έδιναν «ένα αίσθημα ενοχής».

athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Ρωσία: Θα εκδοθεί νέο εγχειρίδιο Ιστορίας | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα