BIS: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μικρότερη έκθεση σε επισφαλή δάνεια ζητά η ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ώστε να περιοριστεί ο κύκλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που εντείνει την κρίση χρέους. 


Υπογραμμίζει, όμως ότι αυτό έγκειται στην βούληση των κυβερνήσεων.Παράλληλα, η έκθεση υποστηρίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να εφαρμόσουν τους αυστηρότερους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ που ορίζει υψηλότερα διαθέσιμα κεφάλαια για τις τράπεζες.

Συνεπώς, οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν επιχειρηματικά μοντέλα λιγότερο ριψοκίνδυνα και περισσότερο βιώσιμα, τα οποία να εξυπηρετούν πιο ξεκάθαρα το δημόσιο συμφέρον, προστίθεται στην έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman το 2008 οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν στον κανονισμό της Βασιλείας ΙΙΙ, προκειμένου μέχρι το 2013 να προωθήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση ενός οικονομικού σοκ ώστε να είναι έτοιμες για τυχόν νέες κρίσεις.

Έτσι, η BIS κάλεσε τις τράπεζες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσουν στον έλεγχο μιας κεντρικής Αρχής και να υπακούν σε κοινούς κανόνες, για να επιλυθούν η κρίση χρέους και η νομισματική κρίση. «Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές τράπεζες», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες να μην βασίζονται μόνο σε πολιτικές μηδενικού επιτοκίου και σε ενέσεις ρευστότητας, για να λύσουν όλα τα προβλήματα. Αντιθέτως, τις κάλεσε να προχωρήσουν στη μείωση του χρέους και σε διαρθρωτικές προσαρμογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα