CITI: ΚΟΥΡΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, αλλά και της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και πιθανώς της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας αποτελεί προϋπόθεση για να σωθεί η ευρωζώνη, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ.

Παράλληλα, τονίζει σε άρθρο του στους Financial Times

ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πορεία τραπεζικής ενοποίησης. Κρατά όμως… μικρό καλάθι, εκτιμώντας ότι το «κούρεμα» των χρεών των κρατών της περιφέρειας μπορεί να οδηγήσει τα κράτη του «σκληρού πυρήνα» στην πόρτα της εξόδου, καθώς δεν θα θέλουν να πληρώσουν το λογαριασμό.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αν και ο εργοδότης του περιόρισε μόλις την περασμένη Παρασκευή την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη στο 60% από 90% προηγουμένως, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι η χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να κατασκευάσει άλλοθι για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Εκριμά, ωστόσο, ότι η υλοποίηση διαρθεωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει στην ανάταξη της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας ότι το ΔΝΤ καλώς ζητεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα