Eurobank: Πως θα προσδιοριστεί η τιμή

08:49 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Morgan Stanley και Lazard είναι οι ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι οποίοι θα έχουν το δύσκολο έργο του προσδιορισμού της τιμής της Eurobank με βάση την οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τον προσδιορισμό της τιμής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη την ποιότητα του ενεργητικού, τα αποτελέσματα του stress test, καθώς και τις συνθήκες αγοράς. Δεδομένου ότι την προηγούμενη εβδομάδα Alpha Bank

και Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσαν την αύξηση κεφαλαίου τους σε τιμή κοντά στη λογιστική αξία εκτιμάται ότι οι δύο συναλλαγές θα αποτελέσουν οδηγό και για την περίπτωση της Eurobank.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές η Eurobank έχει δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι ότι η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στη διαμόρφωση της λογιστικής αξίας είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την Πειραιώς και την Alpha. Ο αναβαλλόμενος φόρος θεωρείται κακής ποιότητας κεφάλαιο. Η δεύτερη παράμετρος είναι η ποιότητα του ενεργητικού. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του stress test της ΤτΕ με βάση το βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο στα 4,98 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank διαμορφώθηκαν σε 262 εκατ. ευρώ με βάση το βασικό και σε 560 εκατ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για την Πειραιώς ήταν 425 εκατ. και 757 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η Eurobank κινδυνεύει με μεγαλύτερες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην περίπτωση που οι οικονομικές εξελίξεις είναι δυσμενέστερες των αναμενομένων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την προσαρμογή της ονομαστικής αξίας δικαιολογούν ένα σημαντικό discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή κάτι που αναμένεται να οδηγήσει την τιμή της Eurobank στη ζώνη του 0,3 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα