FINANCIAL TIMES: Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ!

13:55 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Άκρως απαισιόδοξος είναι ο αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μούνχαου, ύστερα από το ναυάγιο της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Με τα επιτόκια των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να έχουν επιστρέψει στο επίπεδο που είχαν βρεθεί προ συνόδου, ο Μουνχάου εκτιμά ότι η κρίση στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει δυσεπίλυτος γρίφος για τουλάχιστον 20 χρόνια! Υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τραπεζική ένωση που θα προβλέπει και την κοινή εγγύηση

των καταθέσεων -η οποία ούτως ή άλλως θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί και προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στις ευρωσυνθήκες και στα συντάγματα των κρατών μελών. «Αποτελεί καθαρή τρέλα να εξαρτάται η επίλυση της κρίσης από την επιτυχία της μεγαλύτερης στην ιστορία άσκησης ευρωπαϊκής ενοποίησης», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η θέση της Ισπανίας και της Ιταλίας στο ευρώ είναι επισφαλής, από τη στιγμή που τα επιτόκια βρίσκονται πάνω από το 6%.

Σύμφωνα με τον Μουνχάου, για τα μέλη της ευρωζώνης υπάρχουν πλέον δύο δρόμοι: Ο ένας είναι να περιμένουν υπομονετικά την κατάρρευση. Πρόκειται, όπως υποστηρίζει, για την τακτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες και οι… αλκοολικοί. Η εναλλακτική -αναφέρει- είναι να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για την κατάρρευση, προσέχοντας παράλληλα να μην την προκαλέσουν εξαιτίας αυτών των προετοιμασιών.Παραδέχεται ότι η διάλυση του ευρώ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ της εποχής μας, αλλά σημειώνει ότι ορισμένες επιλογές είναι λιγότερο χειρότερες από άλλες.

Ο Μουνχάου καταλήγει στο άρθρο του σημειώνοντας ότι η αίσθηση που αποκόμισε από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής είναι ότι η ευρωζώνη δεν θα λύσει την κρίση. «Υπό αυτή την έννοια, η σύνοδος ήταν όντως ιστορική», σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα