Fairfax: Όλο το παρασκήνιο

Περίπου ένα μήνα πριν ο επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax Holdings πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Στη συνάντηση εξέφρασε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικά στην Εθνική Τράπεζα πρόταση ου γρήγορα δημιούργησε προσδοκίες στο οικονομικό επιτελείο. Το Fairfax κατέχει

το 9% της Bank of Ireland ενώ στην Ελλάδα ελέγχει το 20% της Eurobank Properties. Η προοπτική έλευσης ενός τόσο ισχυρού επενδυτή στην Εθνική δημιούργησε αισιοδοξία και στη διοίκηση της ΕΤΕ καθώς φάνηκε να δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρία για την αποφυγή της πλήρους …κρατικοποίησης. Λίγες ημέρες μετά την ελπιδοφόρα συνάντηση έφτασε η πολυπόθητη επιστολή με την οποία η Fairfax εκδήλωνε και επίσημα το ενδιαφέρον για την συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο η ανάγνωση της επιστολής διέλυσε τις ελπίδες: το καναδικό fund έθετε μια σειρά αυστηρών προϋποθέσεων με τις οποίες ζητούσε την ριζική αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Κάτι τέτοιο αποκλείστηκε αμέσως από την κυβέρνηση καθώς οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν για μια μόνο τράπεζα. Παρά τις πιέσεις και το κλίμα που καλλιέργησαν οι τράπεζες τρόικα και κυβέρνηση ήταν απόλυτα ξεκάθαρες: αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης δεν μπορούσε να γίνει. Οι μέτοχοι, για να διασώσουν την συμμετοχή τους, θα έπρεπε να συνεισφέρουν το 10% των αυξήσεων καλύπτοντας και τις μεγάλες αρνητικές θέσεις, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Η αντίδραση Στουρνάρα

Η δημοσίευση των πληροφοριών ότι ένα καναδικό fund θα τοποθετήσει 1,5 δισ. ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής προκάλεσε εκνευρισμό στην κυβέρνηση καθώς χρεώθηκε στην Εθνική. Αρχικά υπήρξε η υποψία ότι η διοίκηση της ΕΤΕ διέρρευσε την πληροφορία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση ώστε να πετύχει την εξαίρεσή της από το υφιστάμενο καθεστώς της ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο η διοίκηση της ΕΤΕ δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση και η όλη ιστορία τροφοδοτήθηκε από κύκλους που επιχείρησαν να δημιουργήσουν θετικό χρηματιστηριακό κλίμα. Πολύ γρήγορα ο κ. Στουρνάρας με γραπτή δήλωση ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ότι: «οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». Με την παρέμβαση επιχείρησε να βάλει γρήγορα τέλος στο ενδεχόμενο κερδοσκοπίας στο χρηματιστήριο αν και η δημοσιοποίηση της πληροφορίας δεν είχε καμία επίδραση στο ΧΑ: οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούσαν σταθερά καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης παρά την έντονη ανοδική κίνηση της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα