«HELMUT NEWTON» ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Εγκαινιάζεται στις 13 Νοέμβρη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η μεγάλη αναδρομική έκθεση του φωτογράφου-θρύλου Χέλμουτ Νιούτον, ο οποίος «τίμησε» δεόντως το γυναικείο κορμί μέσα από τον φωτογραφικό φακό του και προσέδωσε στη μόδα μια μοναδική οπτική.

Έπειτα από το Παρίσι και το Grand Palais, έρχεται η σειρά της Αθήνας και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να φιλοξενήσει τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου Γερμανο-αυστραλού φωτογράφου μόδας Χέλμουτ

Νιούτον. Η έκθεση «Helmut Newton» θα εγκαινιαστεί στη Στέγη στις 13/11 και θα διαρκέσει ως τις 3 Μαρτίου του 2013.

Ο Χέλμουτ Νιούτον (1920-2004) προκάλεσε και πολλές φορές σόκαρε με το φωτογραφικό έργο του, μέσω του οποίου κατόρθωσε να αποδώσει με χαρακτηριστικό τρόπο την ομορφιά, τον αισθησιασμό, το χιούμορ και τη βία που ένιωθε ο ίδιος να διέπουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων που συναντά κάποιος στον κόσμο της μόδας, της πολυτέλειας, του χρήματος και της εξουσίας.

Η έκθεση αποτελεί αναδρομική καταγραφή του έργου του Νιούτον και καλύπτει τις βασικές θεματικές της δουλειάς του, όπως είναι η μόδα, το γυμνό, το πορτραίτο, το σεξ, το χιούμορ… Το έργο του θεωρείται κατ’ εξοχήν κλασικό και αποδεικνύει ότι ο Νιούτον δεν ήταν μόνον ένας φωτογράφος μόδας, αλλά ένας καλλιτέχνης που, καταρρίπτοντας όλους τους περιορισμούς της φωτογραφίας, πειραματίστηκε με θέματα και είδη και διεύρυνε τα όρια της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας με το μοναδικό όραμά του.

Η έκθεση περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του καλλιτέχνη από όλες τις μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες συνθέτουν το έργο του («A gun for Hire», «Fired», «Villa d’ Este», «Habillé/Déshabillé», «Domestic Nudes»), καθώς και αρκετά από τα πολλά πορτραίτα ανθρώπων της μόδας και του θεάματος. Μεταξύ των 196 έργων, συμπεριλαμβάνονται και οι 21 μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες των οποίων οι διαστάσεις ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος. Επίσης εκτίθενται τα περίφημα μεγάλα γυναικεία γυμνά του, τα οποία αποτελούν μία ενότητα που δούλεψε από το 1980 μέχρι το 1993.

Να πούμε ότι η έκθεση «Helmut Newton» γίνεται σε συνεργασία με το Helmut Newton Foundation, το οποίο έχει ως έδρα το Βερολίνο και ιδρύθηκε από τον ίδιο τον φωτογράφο ένα περίπου χρόνο πριν από το θάνατό του και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2004, έξι μήνες έπειτα από το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα στο Χόλιγουντ, που του στοίχισε τη ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα