Mea culpa και επίθεση του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

18:47 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο, που διέρρευσε στον Τύπο, το ΔΝΤ επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αστοχίες του προγράμματος, σημειώνοντας ότι είναι αναποτελεσματική και στερείται εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων. Χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κοινή αντίληψη ότι απέχει από το ιδανικό για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά στην Ελλάδα,

το ΔΝΤ παραδέχεται ότι κύριος στόχος του προγράμματος «διάσωσης» ήταν να κερδίσει χρόνο η υπόλοιπη Ευρωζώνη και τονίζει ότι η Αθήνα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την υπαγωγή στο Ταμείο.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι του προγράμματος και η άρνηση των Ευρωπαίων να προχωρήσουν αμέσως σε αναδιάρθρωση του χρέους έβλαψαν την Ελλάδα.

Όσον αφορά στις ευθύνες του, το ΔΝΤ σημειώνει ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξο από όσο έπρεπε για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την πολιτική ικανότητα εφαρμογής του προγράμματος από την Αθήνα.

Δεν απέκλεισε επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014 η Κριστίν Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2014, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «έχει υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή στην ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης. Αυτό φέρνει την Ελλάδα στα πρόθυρα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που θα την καταστήσει ενδεχομένως ικανή να αντλήσει χρήματα από τις αγορές».

Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι «υπήρξε μια τέτοια αλλαγή σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια ώστε οι επενδυτές θα το κοιτάξουν με μεγάλη προσοχή», ενώ επισήμανε ότι «το κρίσιμο στοιχείο είναι να συνεχιστεί η πολιτική δέσμευση και η εφαρμογή του προγράμματος».

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, επιτρέπουν στη χώρα να συνεχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν».

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες τάσεις και συνθήκες. «Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει σαφείς δεσμεύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με το παραγόμενο προϊόν της χώρας και τις αγορές υπηρεσιών, να συνεχίσει την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και να βελτιώσει τη συλλογή φόρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα