Tέλος στις προσδοκίες για αλλαγές στα ακίνητα βάζει το υπουργείο Οικονομικών

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι υπάρχουν δύο επιλογές για μικρό παρεμβάσεις κυρίως στον τομέα των αγροτεμαχίων.

Η πρώτη να γίνουν εσωτερικές ανακατανομές στους συντελεστές για τα αγροτεμάχια αλλά το ποσό να παραμείνει το ίδιο στην κατηγορία αυτή και η δεύτερη, είναι να μειωθεί το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες και αυτό να προστεθεί στα αστικά ακίνητα που ήδη οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν 2,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από κάθε κατηγορία ακινήτων διαμορφώνονται ως εξής:

-Αστικά

ακίνητα (κατοικίες) 2,2 δισ. ευρώ

-Οικόπεδα φυσικών προσώπων 789 εκατ. ευρώ

-Αγροτεμάχια 140 εκατ. ευρώ (το 50% του ποσού θα πληρωθεί από αγρότες)

- Αγροτικά Κτίσματα 160 εκατ. ευρώ

- Οικόπεδα νομικών προσώπων, βιομηχανικά και επαγγελματικά κτίρια 300 εκατ.ευρώ.

Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις σε Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους και στην Ομοασπονδία Ιδιοτκητών προκαλεί το προσχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο ΕΝΦΑ «επιρρίπτει το κύριο φορολογικό βάρος για μια ακόμη φορά στην αστική ακίνητη ιδιοκτησία ενώ η συνεισφορά της καθαρά αγροτικής έχει προφανώς συμβολικό και μόνον χαρακτήρα, εφόσον από το 2014 και εφεξής, η αστική ακίνητη ιδιοκτησία, παρότι αποδεκατισμένη από τις αλλεπάλληλες ειδικές εισφορές, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ και τους ΦΑΠ τετραετίας, αλλά και απαξιωμένη από την οικονομική κρίση, θα πρέπει να πληρώνει έως και 4 δις στο Ελληνικό Δημόσιο ως ετήσιο φόρο κεφαλαίου.

Συνεπώς το προσχέδιο έχει ανάγκη από άμεσες αλλαγές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εισπραξιμότητά του, χωρίς να στείλουν στρατιές ιδιοκτητών αστικών ακινήτων, στις φυλακές της χώρας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα