Αχ, πατρίδα μου γλυκιά!

Από τη λασποβροχή στον καύσωνα. Η Ζέντα στο Ηρώδειο ερωτευμένη με τον αινιγματικό Ολλανδό ενώ τα μάτια μας βουλιάζουν στην μαύρη οθόνη. Η υπεροψία, η μέθη της εξουσίας είναι αγαπημένο θέμα του Βέρντι. Εκλέχθηκε μάλιστα μέλος του πρώτου Ιταλικού κοινοβουλίου από το οποίο μετά από λίγο παραιτήθηκε. Τα άνθη του κακού παρασύρουν σε επώδυνη τροχιά τους εραστές της εξουσίας. Απανωτές μαχαιριές στη συνείδηση του πολίτη. Στο ίδιο έργο θεατές , για πρώτη φορά αμφισβητούμε την καθησυχαστική βεβαιότητα πως ό,τι βλέπουμε και ακούμε

τις τελευταίες μέρες από τα χείλη των κυβερνώντων δεν είναι μια ταινία αλλά η πραγματικότητα . Πώς απαντάς στη μαύρη εικόνα …στο σκοτάδι …στη σιωπή. «Το παρελθόν δεν μ’ ενδιαφέρει» γράφει κάπου ο Αλμπέρτο Μοράβια, {όλη η ζωή βρίσκεται στο παρόν». Η «μαύρη οθόνη» σόκαρε ακόμα και τους πιο σκληρούς, όλους αυτούς που τόσο καιρό έκοβαν τους μισθούς και τις συντάξεις. Κάποιος έγραψε για τους αριστερούς μηχανισμούς που βγάζουν φλύκταινες με την «αξιολόγηση» και άλλοι έκαναν προβλέψεις για την επόμενη μέρα. Μέρα με τη μέρα, το «κλείσιμο» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μια πολιτική απόφαση . Γίνεται εύστοχο σχόλιο πάνω στους μηχανισμούς της εξουσίας . Ο Σαμαράς πέτυχε το αδύνατο. Επιχειρώντας την πιο απροκάλυπτη επίθεση στην ΕΡΤ , κατάφερε να συσπειρώσει όλους εναντίον του. Να ενώσει την αριστερά. Ενεργοί πολίτες , μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, Αγανακτισμένοι, οικολόγοι, περίεργοι, βρέθηκαν δίπλα -δίπλα στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής.

Η ιστορική αναγκαιότητα μιας πολιτικής σύμπραξης της σοσιαλιστικής, της ανανεωτικής , της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κινημάτων, των οικολόγων είναι εφικτή.

Το πολιτικό εγχείρημα συνάντησης της ευρύτερης αριστεράς , των κινημάτων, των ενεργών πολιτών στο προαύλιο της ΕΡΤ είναι πρωτοφανές και έχει ιστορική σημασία.

Ο κοινωνιολόγος του μέλλοντος θα μπορέσει να εξηγήσει επαρκώς γιατί η ιστορική ανάγκη το ζητούσε και γιατί προέκυψε όχι από συμφωνίες σε επίπεδο ηγεσιών αλλά από τα κάτω.

Ο ξαφνικός θάνατος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , ήταν το ηχηρό χαστούκι στο μάγουλο. Ακόμα κι αν είσαι από αυτούς που για όλα φταίνε οι άλλοι, θα σηκωθείς από τον καναπέ. Θα υπερασπιστείς τον συλλογικό μύθο.

Ποιο ήταν το ιδεολογικό στίγμα της ιερής συμμαχίας; Ποτέ άλλοτε μετά την Μεταπολίτευση – ίσως ο Μαρούδας είναι η μοναδική εξαίρεση- μια πολιτική απόφαση δεν συσπείρωσε τόσους πολλούς σε μια νύχτα.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου Μάγου για τον πρώην δημοσιογράφο -υπουργό.

Οι επικοινωνιακές κορώνες αντί να μαντρώσουν τους νοικοκυραίους, συσπείρωσαν δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, μικρομεσαίους, άνεργους, σπουδαστές που δεν έχουν κοινά συμφέροντα σε αυτή τη φάση.

Τι ένωσε τον κόσμο που κατέβηκε στο προαύλιο της ΕΡΤ; Η στέρηση ενός δημόσιου αγαθού, όχι μόνο δημιουργεί έλλειψη στο άτομο αλλά υποβαθμίζει τη ζωή του. Ο λαός πολιτικοποιείται αναγκαστικά ζώντας μέσα σε ένα «κράτος –διώκτη», θα σου πουν οι περισσότεροι. Το σαθρό success story αφήνει μια στυφή γεύση στο στόμα. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο πρωθυπουργός αγνόησε την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα , αγνόησε τις θυσίες του λαού και εγκλωβίστηκε στο αυτοκαταστροφικό σύνδρομο της «καρδάρας με το γάλα» . Κακοδιοίκηση, σπατάλη, αδιαφάνεια. Και οι τρεις δημόσιες αρετές που μαστίζουν τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα καλλιεργήθηκαν στα χέρσα χωράφια της κομματοκρατίας και του πελατειακού συστήματος. Ο σφικτός εναγκαλισμός των πολιτικών με την ΕΡΤ δημιουργούσε ενίοτε ασφυξία.

Ο λεγόμενος «ομφάλιος λώρος», η απευθείας σύνδεση της κυβέρνησης με τη διοίκηση της ΕΡΤ κατέστρεψε από νωρίς οποιαδήποτε φιλοδοξία για μια τηλεόραση όπως το BBC. Δεν μπορείς να διορίζεις τους φίλους σου ως ειδικούς συμβούλους στην πολύπαθη ΕΡΤ και μετά να ζητάς διαφάνεια και αξιοκρατία.

Εξυγίανση. Από ποιους και με ποια κριτήρια θα γίνει η εξυγίανση.

Η ΕΡΤ δεν πρόκειται να γίνει BBC. Αν δεν αλλάξουν νοοτροπίες , συνειδήσεις ,διαδικασίες και πολιτικές . Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι, το πολιτικό προσωπικό, το κράτος, οι θεσμοί, οι μύθοι. Σαν το πελώριο κύμα από ρητίνη που έφτιαξε ο Γιάννης Κόκκος στον Ιπτάμενο Ολλανδό, η αντίδραση του κόσμου αποσαφηνίζει το δίλημμα για τον πρωθυπουργό:

Θα κλείσει και την Ελλάδα μαζί με την ΕΡΤ…

Η Ζέντα αυτοκτονεί στην τελευταία πράξη του ιπτάμενου Oλλανδού. Λίγο πριν πέσει η αυλαία, ερωτευμένη παράφορα με τον αινιγματικό Oλλανδό, μεθυσμένη από την εξουσία, βαδίζει σαν «υπνωτισμένη». Χάνεται μέσα στο κύμα .

Keywords
Τυχαία Θέματα