ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

Αύξηση κατά 17% παρουσίασαν οι αυτοκτονίες το 2011, σε σχέση με το 2009, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Ένας στους δύο Έλληνες παραδέχεται πως το άγχος στην εργασία, επηρεάζει και την υγεία του. 

Το στοιχείο αυτό έδωσε στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στη διάρκεια ημερίδας για τους «Ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία» που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα

με τους ειδικούς, τα προβλήματα άγχους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά και οι συνθήκες απομόνωσης που βιώνουν διογκώνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαία τα ευρήματα  πανευρωπαϊκής έρευνας, που δείχνουν πως τουλάχιστον ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους (54%) παραδέχεται ότι το άγχος στο χώρο εργασίας, επηρεάζει την υγεία τους. Για τη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης σαν αυτή που περνά η χώρα μας, έκανε λόγο ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη περισσότεροι από 40.000.000 εργαζόμενοι δέχονται τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους.

Εκτιμάται μάλιστα, ότι ετησίως, το άγχος «κοστίζει» περί τα 20 δισ. ευρώ (στοιχεία 2009). Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι σε ένα ποσοστό 12% – 14%, επιδρά και σε τυχόν ψυχοσωματικές ασθένειες.

 

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) Δημήτρης Πετρόπουλος επισημαίνει μια σειρά από αντιφάσεις, όπως τις χαρακτηρίζει από τον πρόεδρο του ΕΟΦ. Ο κ. Τούντας, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΗΗΤ, «προφανώς θεωρεί ότι η υγεία του Ελληνικού λαού δεν κινδυνεύει από το κάπνισμα, αλλά από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Θυμίζουμε όμως ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή τον Φεβρουάριο του 2012 ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι «σαφώς λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο». Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος αναρωτιέται  πως είναι δυνατόν να ζητάει ο κ. Τούντας τον χαρακτηρισμό ενός «μη ακίνδυνου» προϊόντος σαν  φάρμακο; «Όταν θα χαρακτηριστεί φάρμακο θα σταματήσει να είναι μη ακίνδυνο; Η επιδίωξή του όμως από ότι φαίνεται είναι απλώς το προϊόν να μην κυκλοφορεί. Προτιμά να κυκλοφορεί μόνο το επιβλαβέστερο προϊόν; Αυτό προτείνει στους καπνιστές την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος».

Ο πρόεδρος του ΣΕΗΗΤ διευκρινίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φάρμακο σημειώνοντας πως «αν και δεν είναι ιατρική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, είναι ένας απολαυστικός, εναλλακτικός, υγιεινότερος τρόπος καπνίσματος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κάθε συγκριτικής έρευνας που έχει δημοσιευθεί. Είναι ένα προϊόν που αλλάζει συνήθειες δεκαετιών. Για αυτόν τον λόγο δυσφημείται ασύστολα. Γιατί υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τον καπνιστή χωρίς διεξόδους, προσφέροντας του μόνο ανε

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ,afxisi avtoktonion logo krisis