Αισιοδοξία τραπεζών για το stress test

09:04 2/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες , η μεθοδολογία και οι παραδοχές της νέας άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, με την οποία θα δοκιμαστούν οι αντοχές των εμπορικών τραπεζών.

Τραπεζικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι όποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν θα καλυφθούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος, από τη λειτουργική κερδοφορία. Δηλαδή, αυτή τη φορά οι τράπεζες,

σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Ο καθορισμός της μεθοδολογίας, δηλαδή των παραδοχών που θα υιοθετηθούν από την Blackrock σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εσόδων των τραπεζών για την επόμενη πενταετία, αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα, καθώς αυτή θα καθορίσει το ύψος των δυνητικών ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις τράπεζες. Αυστηρές παραδοχές, δηλαδή αν θεωρηθεί ότι η ύφεση στη χώρα θα διατηρηθεί για 3-4 ακόμα χρόνια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες σημαντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ωστόσο, εδώ που είμαστε, μετά 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, αυτό δεν είναι το πιθανότερο. Είναι βέβαιο είναι ότι η νέα άσκηση δεν θα έχει παρά μικρή μόνο σχέση με την προηγούμενη διαγνωστική μελέτη της Blackrock, καθώς οι συνθήκες για την οικονομία αναμένονται αισθητά βελτιωμένες για τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η άσκηση θα έχει 5ετή ορίζοντα (2013 – 2017) και εκτός της εφετινής χρονιάς αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης την περίοδο 2014 – 2017. Επιπροσθέτως, οι τράπεζες δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση από «κούρεμα» ομολόγων (PSI).

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διαγνωστική μελέτη είχε εκτιμήσει ότι οι απώλειες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέρχονταν στα 46,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 36,8 δισ. ευρώ ήταν από τα δάνεια στην Ελλάδα, τα 8,2 δισ. ευρώ από δάνεια που είχαν χορηγηθεί στο εξωτερικό και 1,8 δισ. ευρώ από δάνεια που είχαν δοθεί σε κρατικές επιχειρήσεις. Πλέον, το περιβάλλον στα Βαλκάνια έχει σταθεροποιηθεί, ενώ δεν αναμένεται νέο «κούρεμα» δανείων που έχουν δοθεί σε κρατικές επιχειρήσεις.

Το βασικότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι η νέα άσκηση θα «τρέξει» σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον ριζικά βελτιωμένο. Η προηγούμενη άσκηση της Blackrock παραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία βυθιζόταν με ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ της τάξης του 4% έως 7%. Για το 2013 αναμένεται νέα υποχώρηση του ΑΕΠ –αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αισιοδοξεί ότι η μείωση θα είναι μικρότερη της προβλεπόμενης– ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αναμένεται σταθεροποίηση το 2014 με θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ κατά 0,6%, ενίσχυση της τάξης του 2,9% το 2015, επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3,7% το 2016 και επίσης ισχυρή άνοδο το 2017. Ετσι, ακόμα και στο αρνητικό σενάριο (μπορεί να προβλέπει ύφεση και το 2014 και ηπιότερους ρυθμούς ανάκαμψης την τριετία 2015 – 2017) η τελική εικόνα για τις δυνητικές απώλειες των τραπεζών θα είναι ήπια και στελέχη τραπεζών θεωρούν ότι αυτές θα υπερκαλυφθούν από τη λειτουργική κερδοφορία. Υπογραμμίζουν ότι η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των λειτουργικών εσόδων, εξέλιξη που ενισχύσει την ανθεκτικότητα του κλάδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα