Ακόμη και πλαφόν 7% για τους δήμους εξετάζει η κυβέρνηση

Η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή του τρόπου ανάδειξης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων μπορεί, εν τέλει, να υιοθετείται και από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο παραμένει σε αρχικό επίπεδο και είναι άγνωστο αν τελικά θα υιοθετηθεί.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε προ ημερών στους γαλάζιους δημάρχους ότι η κοινωνία απαιτεί τομές και ρήξεις σε όλα τα επίπεδα, επιχειρηματολογώντας υπέρ των αλλαγών, όμως είναι άγνωστο τι εύρος θα έχουν τελικά αυτές.

Είναι

χαρακτηριστικό πώς ενώ η αρχική κυβερνητική σκέψη έκανε λόγο για ελάχιστο πλαφόν 3% έως 5% προκειμένου να συμμετάσχουν οι συνδυασμοί στο δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. κάτι αντίστοιχο του 3% που πρέπει να εξασφαλίσουν τα κόμματα για να εισέλθουν στη Βουλή), πλέον αυτό το ποσοστό αποκλεισμού δεν αποκλείεται να φτάσει και το 7%! Στόχος είναι από τις αδιάθετες έδρες που θα έπαιρναν οι συνδυασμοί που δεν επιτυγχάνουν το ποσοστό του 7% να ενισχυθεί ο πρώτος συνδυασμός και έτσι να αποκτήσει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος που θα εκλεγεί.

Βέβαια, με ένα τέτοιο όριο το σύστημα δεν είναι… απλή αναλογική όπως θέλει να λέει η κυβέρνηση αλλά προσιδιάζει στο πλειοψηφικό. Επιπλέον, είναι λίαν πιθανό ότι με αυτό τον τρόπο δεν αποκλείεται βρεθούν εκτός δημοτικών συμβουλίων ακόμη και οι παρατάξεις του ΚΚΕ, ενδεχόμενο που ούτε καν θέλει να σκέφτεται όχι μόνον ο Περισσός αλλά και η ίδια η κυβέρνηση καθώς θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αλωνίζει στο χώρο της αριστεράς…

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η επεξεργασία των εναλλακτικών σεναρίων έχει μόλις αρχίσει ενώ τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα εγκαινιάσει το διάλογο με δήμους και κόμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα