Ακόμη ψάχνονται για το πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας»

Αυτού της Κοινωφελούς Εργασίας, για το οποίο είχε δώσει «μάχη» και πέρασε τελικά με τροπολογία του κόμματος σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε προ μηνών.

Για αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Δημήτρη Καρύδη με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άμεση υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

σε δήμους και υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα αφορά σε 50.000 ανέργους, με προτεραιότητα τους νέους σε ηλικία και τους ανέργους που ανήκουν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, εξού και αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ η άμεση όσο και ορθή υλοποίησή τους, ως «ανάσα» ασφαλώς για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς πρόκειται για πεντάμηνη απασχόληση με ασφαλιστική κάλυψη και αμοιβή ίση με τον καθαρό κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζοντας πως το πρόγραμμα έχει νομοθετηθεί από τον Απρίλιο και έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι θα πρέπει να προκηρυχθεί το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας την ανάγκη η όλη διαδικασία να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και να υπάρξουν διαφανή και σαφή κριτήρια μοριοδότησης για τους ανέργους που θα υποβάλουν αίτηση.

Αντʼ αυτού διαπίστωσαν εκκρεμότητες που αφορούν στην υπογραφή των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων από τα συναρμόδια υπουργεία και στη σύνταξη τεχνικών σχεδίων από τις αρμόδιες αρχές των επιχειρησιακών προγραμμάτων από τα οποία προβλέπεται η άντληση των απαιτούμενων πόρων ύψους 170 εκατομμύρια ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται τώρα για νέες πρωτοβουλίες, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προκήρυξη του προγράμματος πάση θυσία τον Σεπτέμβριο, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται έναν μήνα αργότερα. «Όταν η ανεργία αυξάνεται, δεν μπορεί να καθυστερούν παρεμβάσεις για την προσωρινή ανακούφιση και απασχόληση των ανέργων που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, ως βήμα διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής», λένε χαρακτηριστικά στην Χαριλάου Τρικούπη.

Στην ίδια συνάντηση πάντως, συζητήθηκε και η αναβάθμιση του προγράμματος μαθητείας του ΟΑΕΔ, ενόψει το σχεδίου νόμου για τα Τεχνικά Λύκεια. Δεδομένης δε της διαβεβαίωσης του κ.Αμπατζόγλου ότι ο ΟΑΕΔ μπορεί να αναλάβει μεγάλο μέρος της υλοποίησης των προβλεπομένων από τον νόμο, εφόσον διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι μέσω ΕΣΠΑ και εγκριθεί η πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών που θα παραδίδουν τα μαθήματα, η Χαριλάου Τρικούπη, δεσμεύεται να …επανέλθει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης επί του προσχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα