Άμεση πώληση σε ιδιώτες ζητά η Τρόικα για Εθνική-Eurobank

Την άμεση πώληση, σε στρατηγικούς επενδυτές, τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και της Eurobank ζητά η τρόικα ώστε να ελαχιστοποιηθεί στο ελάχιστο η παραμονή τους κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank

αδυνατούν να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, καθώς βαρύνονται από υψηλές αρνητικές καθαρές θέσεις, και θα ανακεφαλαιοποιθούν κατά 100% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έτσι το ΤΧΣ θα αποκτήσει το 97% έως 98% των μετοχών των δυο τραπεζών ενώ οι παλαιοί μέτοχοι θα υποχρεωθούν σε μια νέα δραματική, και αυτή τη φορά οριστική, απομείωση της περιουσίας τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε προσχέδιο του Μνημονίου, αναφέρεται ότι εάν οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περάσουν υπό τον πλήρη έλεγχό του, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησής του από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΧΣ θα πρέπει να αναζητήσει «αξιόπιστο επενδυτή με σχετική εμπειρία» (reputable investor with relevant experience). Με αυτή τη διατύπωση, η τρόικα θέλει να αποκλείσει την πώληση των δύο ελληνικών τραπεζών σε funds και να προσανατολίσει την αναζήτηση επενδυτή σε πιστωτικό ίδρυμα. Μάλιστα, σε προηγούμενο προσχέδιο του Μνημονίου, που άλλαξε στη διάρκεια των διαβουλεύσεων, γινόταν ευθεία αναφορά σε ευρωπαϊκή τράπεζα (stable european institution).

Προς πώληση θα τεθεί ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών. Στο προσχέδιο αναφέρεται 20% – 25%, αλλά είναι σε αγκύλες, που σημαίνει ότι τελεί ακόμη υπό συζήτηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής η τρόικα πιέζει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η πίεση είναι πιο έντονη στην πλευρά της Eurobank, η οποία πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει την προθεσμία έως το τέλος Απριλίου, εάν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να βρει ιδιωτικά κεφάλαια. Η πρόταση της τρόικας έτσι όπως περιγράφεται στο προσχέδιο του Μνημονίου καταδεικνύει ότι οι πιστωτές θέλουν να παραμείνουν οι δύο συστημικές τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό άλλωστε είχε καταστήσει σαφές και στο τελεσίγραφο που έστειλε στην ελληνική πλευρά, ζητώντας την ανάκληση της συγχώνευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα