Εξασφαλισμένο το 99,5% των καταθέσεων

Απολύτως διασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με στελέχη τραπεζών. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων καλύπτεται από την εγγύηση που προσφέρει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων για ποσό έως 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το όριο των 100.000 ευρώ είναι ανά άτομο έτσι αν ένας λογαριασμός καταθέσεων ύψους 190.000 ευρώ έχει δυο δικαιούχους τότε είναι πλήρως εξασφαλισμένος. Όπως σημειώνουν στελέχη Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων

η εγγύηση είναι ανά άτομο και όχι ανά λογαριασμό έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να σπάει τις καταθέσεις του σε πολλούς λογαριασμούς. Αντίθετα μεγάλες καταθέσεις καλό είναι να έχουν πολλούς δικαιούχους ώστε αντίστοιχα να πολλαπλασιάζεται το όριο της εγγύησης. Σημειώνεται ότι τα ίδια δικαιώματα με τους ενήλικους δικαιούχους έχουν και οι ανήλικοι.

Στελέχη τραπεζών πάντως εμφανίζονται βέβαια για το ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν. Όπως υπογραμμίζουν ο λόγος του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο είναι ότι οι τράπεζες της χώρας είχαν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες και δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιηθούν. «Οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι είχαν χάσει το σύνολο των κεφαλαίων τους ενώ το κυπριακό κράτος δεν μπορούσε να δανειστεί τα απαραίτητα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι δεν υπήρχε άλλη λύση από την συμμετοχή των καταθέσεων που δεν καλύπτονται από το όριο της εγγύησης», τονίζουν στελέχη τραπεζών.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό έχει αντιμετωπιστεί καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί μέσω του πακέτου των 50 δις. ευρώ που αποτελεί τμήμα της οικονομικής βοήθειας που έχει λάβει η χώρα. Με την ανακεφαλαιοποίηση εξασφαλίζεται ότι παρά τις συνθήκες βαθειάς ύφεσης οι εγχώριες τράπεζες στο τέλος του 2014 θα έχουν επαρκεί κεφάλαια για να λειτουργούν αποτελεσματικά και να επιτελούν τον ρόλο τους στην οικονομία. Για τα επόμενα δυο χρόνια η κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα είναι απολύτως εξασφαλισμένη μέσω της ανακεφαλαιοποήσης διάστημα ικανό ώστε να ελπίζουμε βάσιμα ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και σταδιακά θα βγει από το τούνελ της ύφεσης εξέλιξη που οδηγήσει σε ανάκαμψη και τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα