Ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία τρόικας-Κύπρου

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας σύντομα θα απευθυνθεί στον λαό για το θέμα του Μνημονίου.

Σχετικά με το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας, στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνεται.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα

με την ανακοίνωση, επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών- μελών της Ευρωζώνης. Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, που αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από τον Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

Λίγο νωρίτερα η ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ σε κοινή τους ανακοίνωση έκαναν λόγο για «καλή πρόοδο» που έχει επιτευχθεί με την κυπριακή κυβέρνηση. Όπως επισήμαναν  οι κυπριακές αρχές και οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σημείωσαν καλή πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας πάνω σε βασικές πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία να επιστρέψει σε αειφόρο ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα