«Ανένδοτος» ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη από χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κήρυξε «Ανένδοτο» κατά του Μαξίμου για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι ο «Ανένδοτος» κατά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ως… τις εκλογές,

καθώς τόνισε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». «Ο τρόπος με τον οποίο μέσα σε μερικές ώρες καταργήθηκε η δημόσια τηλεόραση είναι πρωτοφανής, όχι για «ανεπτυγμένη» ή «ευρωπαϊκή» χώρα, όπως συνηθίσαμε μέχρι τώρα να λέμε, αλλά για οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Είναι πρωτοφανές να βλέπουμε το Υπουργείο Οικονομικών με δήλωση που πρέπει να την έχει γράψει αντισυνταγματάρχης, να ανακοινώνει ότι είναι πλέον το αφεντικό της δημόσιας τηλεόρασης και ότι είναι έτοιμο να καταστείλει κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της. Είναι πρωτοφανές να προωθείται μια τέτοια ενέργεια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μάλιστα όταν, μετά την υπαναχώρηση των κυβερνητικών εταίρων του Σαμαρά, είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια κίνηση δεν βασίζεται πάνω σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την θέληση του κοινοβουλίου. Μια μεθόδευση ανοιχτά αντικοινοβουλευτική».

«Απώλεια δεδηλωμένης»

Το κεντρικό επιχείρημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, είναι ότι η κυβέρνηση έχει ήδη απολέσει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής, αφ’ ης στιγμής οι δύο από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι διαφωνούν με το «λουκέτο» της ΕΡΤ και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Άλλωστε, αυτό τόνισε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα αναμένεται να εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, από το Βόλο όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε πολιτική συγκέντρωση του κόμματός του.

Με το βλέμμα… στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου ποντάρει τα ρέστα της προκειμένου να προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους. Κατά πληροφορίες, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι πλέον, πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ενώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον Φώτη Κουβέλη, θεωρούν πιθανότατο να μην υπαναχωρήσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και να κρατήσει την ίδια στάση ως το τέλος. Πάντως, ήδη από χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, με ανακοίνωσή του, τούς επισήμανε ότι ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε «απαξιωτικές εκφράσεις για τους εταίρους του» και πέταξε το γάντι στην Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου: «Απομένει στους ιδίους τελικά να επιβεβαιώσουν το ρόλο του κομπάρσου ή όχι, αν εννοούν τις διαφωνίες τους για την διάλυση της ΕΡΤ ή πρόκειται για λόγια του αέρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα