ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Πολλά έχουν συμβεί στη Λιβύη από πέρυσι τον Φεβρουάριο όταν άρχισε η επανάσταση από την Κυρηναϊκή. Όμως παρά την ανατροπή του καθεστώτος και την εκτέλεση του Καντάφι η κατάσταση παραμένει άναρχη. Οι εκλογές δεν είναι βέβαιο ότι θα διορθώσουν την κατάσταση.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η ένοπλη οργάνωση «Ταξιαρχία του σείχη Ομάρ Αμπντούλ Ραχμάν» ανέλαβε την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις

στη Βεγγάζη στα γραφεία της κυβέρνησης και της διπλωματικής αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ταξιαρχία που πήρε το όνομά της από τον εκτίοντα ποινή ισόβιας καθείρξεως Ομάρ Αμπντούλ Ραχμάν σε φυλακές της Βόρειας Καρολίνας για την ηθική αυτουργία του στις βομβιστικές επιθέσεις στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου το 1993, είναι μία από τις αρκετές ομάδες που κινούνται στο όριο της τρομοκρατίας.

Η οργάνωση είναι υπεύθυνη για την πρόσφατη επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του Βρετανού πρεσβευτού στις 11 Ιουνίου και για δεύτερη επίθεση στα γραφεία της μεταβατικής κυβέρνησης στη Μιζράτα στις 12 Ιουνίου. Στην επίθεση αυτή τραυματίσθηκε ένας νεαρός και το κτίριο υπέστη σημαντικές ζημιές.

Η επίθεση στην διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έγινε όπως ανακοίνωσαν σε αντίποινα για το θάνατο του Αμπού Γιαχία Αλ Λιμπί, ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκε μετά από επίθεση σε στρατόπεδο στο χωριό Μιρ Αλί του Βόρειου Ουαζιριστάν. Η εξτρεμιστική οργάνωση θεωρεί ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πάνω από τη Λιβύη και γι’ αυτό δηλώνουν ότι θα συνεχίζουν να μάχονται τον εχθρό έως ότου «όλοι οι εχθροί του Ισλάμ φύγουν ολοκληρωτικά από τη γη των μουσουλμάνων».

Η ένοπλη οργάνωση κατηγόρησε την μεταβατική κυβέρνηση ότι έχει μοιράσει Βίβλους σε κατοίκους της πόλης της Βεγγάζης και ότι βοηθάει ιεραποστολές που έχουν ως στόχο να προσηλυτίσουν Μουσουλμάνους στον Χριστιανισμό…

Τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη καταδεικνύουν την εύθραυστη κατάσταση στη χώρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λιβυκές Αρχές στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Υπάρχουν αρκετές ένοπλες ομάδες που δρουν στις παρυφές της τρομοκρατίας και του τζιχάντ και επηρεάζονται άμεσα από τις αρχές της Αλ Κάιντα. Οι ομάδες αυτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην αχανή χώρα καθώς υπάρχει ευκολία στην πρόσβαση στα όπλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα