Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 με κοινωνικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014, με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά και κριτήρια όπως το ύψος του δανείου, η έκταση του ακινήτου, η χρονική διάρκεια του «παγώματος» και η εισοδηματική κατάσταση των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει σταδιακή μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται

οι πλειστηριασμοί. Παράλληλα, θα καθοριστούν και κριτήρια όπως:

-Κοινωνικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεκνοι).

-Εισοδηματικά κριτήρια.

-Χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού.

-Έκταση ακινήτου.

-Ύψος δανείου.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, πάνω από 320.000 είναι τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ ο αριθμός των στεγαστικών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται σε περισσότερα από 106.000.

Το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του 2012 ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια.

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι προβλέπει έως το τέλος του 2013 την απαγόρευση των πλειστηριασμών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα