ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙOY

Με καθυστέρηση περίπου 2,5 μηνών ανοίγουν σήμερα οι προσφορές που κατέθεσαν οκτώ κοινοπραξίες, ξένες και ελληνικές, για τις έρευνες πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Κώστας Μαθιουδάκης, έχει καλέσει σήμερα στο υπουργείο τους εκπροσώπους

των εταιρειών και κοινοπραξιών που έχουν καταθέσει προσφορές για τις περιοχές Κατακόλου, Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων, για να παραστούν στο άνοιγμα των φακέλων.

Οι προσφορές είχαν κατατεθεί στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο της διεθνούς προκήρυξης με τη διαδικασία «ανοικτών θυρών». Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας αποδίδεται αρμοδίως στην ανάγκη προώθησης του διαγωνισμού για την πραγματοποίηση μη αποκλειστικών σεισμικών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και τη Νότιας Κρήτης. Οι προσφορές για το διαγωνισμό αυτό παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κατατέθηκαν μετά την προκήρυξη των εκλογών του περασμένου Μαΐου, οπότε η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αποφάσισε να παραπέμψει τη συνέχιση της διαδικασίας μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα σήμερα θα ανοιχτούν οι προσφορές των εξής εταιρειών:

Ιωάννινα

ΕΛΠΕ–Edison (Ιταλία)- Melrose Resources (Βρετανία)Energean Oil (εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) – Petra Petroleum (Καναδάς) και Schlumberger από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογοναθράκωνArctic Hunter Energy- KO EnterprisesChariot Oil and Gas

Κατάκολο

Energean Oil – Trajan Oil (Βρετανία) – SchlumbergerGrekoil Energy Ventures

Πατραϊκός Κόλπος

ΕΛΠΕ –Edison –MelroseEnergean Oil -Trajan Oil- Schlumberger.

Στο υπουργείο ΠΕΚΑ έχει συσταθεί 17 μελής επιτροπή για την αξιολόγηση των προτάσεων και τη διεξαγωγή διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους επενδυτές. Η επιτροπή θα εισηγηθεί προς τον υπουργό τους προτεινόμενους επενδυτές για κάθε περιοχή.

Αξιολόγηση

Οι προσφορές που κατατέθηκαν θα κριθούν με βάση τα εξής 10 βασικά κριτήρια:

1. Η οικονομική ικανότητα του αιτούντος για τη διεκπεραίωση των ερευνητικών και εφόσον προκύψει των παραγωγικών δραστηριοτήτων στις περιοχές.

2. Η αποδεδειγμένη τεχνική εμπειρία και ικανότητα, όχι μόνο στο στάδιο της έρευνας αλλά και στα στάδια ανάπτυξης και παραγωγής.

3. Οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι με βάση τις οποίες υποβλήθηκαν οι ανταγωνιστικές προσφορές.

4. Η ποιότητα του προγράμματος εργασιών και το χρονοδιάγραμμα που θα υποβληθεί για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού κάθε συμβατικής περιοχής.

5. Η γεωλογική γνώση του αιτούντος για την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή ενδιαφέροντος και ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται η διεξαγωγή της έρευνας Υ/Α ώστε να παρέχει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

6. Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων μεγάλου βάθους και σε ιδιαίτερα γεωλογικά περιβάλλοντα (πχ γεωτρητικές εργασίες διαμέσου ζωνών υψηλών πιέσεων και διατυρισμού, διενέργεια γεωτρητικών εργασιών υπό την παρουσία υδροθείου κ.α.).

7. Η εμπειρία στη διαχείριση έργων σ

Keywords
Τυχαία Θέματα