ΟΛΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EMPORIKI

Ακίνητα, τίτλους, ακόμα και θυγατρικές στο εξωτερικό προσφέρουν Εθνική – Eurobank και Alpha στην Credit Agricole ως εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ρευστότητας που έχει χορηγηθεί στην Emporiki.

Περιουσιακά τους στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό θα προσφέρουν Εθνική – Eurobank και Alpha

στην Credit Agricole. Για το σκοπό αυτό συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα τα Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, της Eutobank και της Alpha Bank προκειμένου να αποφασίσουν τις εγγυήσεις που θα προσφέρουν στην Credit Agricole για την διεκδίκηση της Emporiki Bank. Οι συμπληρωματικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στην διοίκηση της Credit Agricole πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του γαλλικού χρηματιστηρίου στις 19.00. Οι έγγραφες δεσμεύσεις που θα καταθέσουν στη γαλλική τράπεζα οι τρεις διεκδικητές περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις που προσφέρει η κάθε τράπεζα για την εξασφάλιση της γραμμής χρηματοδότησης του γαλλικού ομίλου στην Ελλάδα που θα απομείνει στην Emporiki μετά την μεταβίβαση της τράπεζας.

Συνολικά η Credit Agricole έχει χορηγήσει ρευστότητα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ στην θυγατρική της στην Ελλάδα. Από αυτά περίπου 3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση και την πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση της Emporiki Bank σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επιπλέον ναυτιλιακά δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ της Emporiki θα μεταφερθούν στον γαλλικό όμιλο μειώνοντας ετσι το χρηματοδοτικό άνοιγμα. Δεδομένου ότι η ΤτΕ έχει απαγορεύσει την άμεση απόσυρση του υπολοίπου της γραμμής χρηματοδότησης (1 δισ. ευρώ) οι εγχώριες τράπεζες θα υποβάλλουν στη γαλλική πλευρά εγγυήσεις οι οποίες θα την εξασφαλίζει σε περίπτωση ενός «ελληνικού ατυχήματος». Για να έχουν αντίκρισμα οι εγγυήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ξένα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, τίτλους ή ακόμα και θυγατρικές στο εξωτερικό. Μόνο στοιχεία ρευστοποιήσιμα στο εξωτερικό εξασφαλίζουν την Credit Agricole στην ακραία περίπτωση που η χώρα μας βρεθεί έκτος ευρωζώνης. Σύμφωνα με αναλυτές όποια από τις τρεις εγχώριες τράπεζες προσφέρει τις υψηλότερης ποιότητας εγγυήσεις θα πραγματοποιήσει το σημαντικότερο βήμα για την απόκτηση της Emporiki Bank.

Σημειώνεται ότι όποια εγχώρια τράπεζα αποκτήσει την Emporiki θα αποκτήσει σημαντικό κεφαλαιακό πλεονέκτημα καθώς η Credit Agricole όχι μόνο θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki αλλά επιπλέον θα καταβάλει ένα σημαντικό ποσό ως κεφαλαιακό μαξιλάρι έναντι μελλοντικών δυνητικών κινδύνων που δημιουργεί η περαιτέρω εξασθένιση της ελληνικής οικονομίας. Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε συνολικό ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις δανείων της τράπεζας ανήλθαν στα 19 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 11 δισ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται περίπου 5.200 εργαζόμενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα