Ανταρσία, αλλά όχι ανησυχία

Μπροστά στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο μίας «ανταρσίας» των δύο μικρότερων εταίρων βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Μαξίμου.

Η ρητή άρνηση του Πρωθυπουργού να αποδεχθεί τη θέση των δύο συνεταίρων του για άμεση προώθηση του αντιρατσιστικού οδηγεί τα δύο κόμματα στην κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή.

Το οξύμωρο είναι ότι αυτή η πρόταση, εφόσον βέβαια καταλήξουν Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου, δεν αποκλείεται να στηριχθεί από την αντιπολίτευση, τουλάχιστον τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και από τη συμπολίτευση, καθώς είναι δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει.

Παρά την υπαινικτική αναφορά Βενιζέλου ότι «κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόσο από από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και πηγές από τα άλλα δύο κόμματα απέκλειαν η κρίση να λάβει διαστάσεις που θα απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι σαφές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι διαγκωνίζονται σε ένα ζήτημα που υπερβαίνει το μνημόνιο με έπαθλο την… κομματική τους ταυτότητα: Η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου, να επαναβεβαιώσει τις δεξιές της αναφορές, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης των ψηφοφόρων στα δεξιά της, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πάλι, με στόχο να δώσουν κεντροαριστερό στίγμα προς τους ψηφοφόρους τους που βλέπουν τα δύο κόμματα να ταυτίζονται στα οικονομικά ζητήματα με τη Ν.Δ.

Στη Βουλή

Εφόσον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προχωρήσουν στην κατάθεση πρότασης νόμου (σ.σ. το νομοσχέδιο δεν μπορεί να κατατεθεί ως κυβερνητικό, προφανώς), το πλέον πιθανό σενάριο είναι αυτό να απορριφθεί από τη Βουλή, τουλάχιστον όπως έχουν μέχρι τώρα τα πράγματα.

Η Ν.Δ. διαθέτει 125 βουλευτές, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή από 18, το ΚΚΕ, που επίσης έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει, 12 ενώ επιπλέον 4 «ανεξάρτητοι» προέρχονται από τη Ν.Δ. και το πιθανότερο είναι να καταψηφίσουν. Στον αντίποδα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν, μαζί, 42 βουλευτές κι αν σε αυτούς προστεθούν οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι της Βουλής, με δυσκολία αθροίζουν 120 ψήφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα