ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΔΗΜΑΡ

Στηρίζει αλλά με αστερίσκους. Θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, όπως αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, εγκρίνοντας την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου της ΔΗΜΑΡ ολοκληρώθηκε χθες μετά τη μία τη νύχτα και εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία –όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του κόμματος- η εισήγηση του προέδρου για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να προτείνει στελέχη της για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, αν και ο Φώτης Κουβέλης έχει ήδη εκφραστεί θετικά για την παραμονή των Αντώνη Ρουπακιώτη και Αντώνη Μανιτάκη στις θέσεις τους στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αντιστοίχως.

«Αντιμνημονιακό» άλλοθι

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης μπαίνει τελικά στην κυβέρνηση, έστω και ως παρέχων ψήφο εμπιστοσύνης μόνο, δε σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποστεί κάποιων εκ των 7 σημείων που έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» στην αρχή των διαβουλεύσεων. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι διατεθειμένος να ζητήσει μετ’ επιτάσεως να τηρηθούν ορισμένοι όροι που θέτει, εξ ου και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων καθυστερούν επειδή οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ επέμειναν χθες στην αποτύπωση στη γραπτή συμφωνία των αξιώσεων του κόμματος για κατάργηση των νόμων που ακυρώνουν τις συλλογικές συμβάσεις, για άρση των νόμων που μειώνουν τους κατώτερους μισθούς, αλλά και για επαναφορά της μετενέργειας των συμβάσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αν αυτοί οι όροι δεν τηρηθούν, τότε ο Φώτης Κουβέλης θα μπορεί να «πατήσει» σε αυτό το έδαφος, αν αποφασίσει στο μέλλον την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, ουδείς στη ΔΗΜΑΡ είναι σε θέση να εκτιμήσει αν τελικά η συμμετοχή του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα θα ωφελήσει ή θα βλάψει πολιτικά και εκλογικά το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. «Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα δώσουν οι Ευρωπαίοι κατά την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και από το αν θα βελτιωθεί καθόλου το οικονομικό κλίμα και οι δείκτες ανεργίας», σημειώνουν καλά ενημερωμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, κρατώντας μικρό καλάθι για το κατά πόσον η υπό συγκρότηση κυβέρνηση θα πετύχει στο έργο της.

Αγκάθια

Εξάλλου, για τον Φώτη Κουβέλη δεν αποτελεί «αγκάθι» μόνο τυχόν άρνηση των δανειστών να δεχθούν την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών, αλλά και η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.
Σε αυτές τις προθέσεις Σαμαρά, αλλά και στην αβεβαιότητα για την «καλοσύνη των ξένων», βάσισαν τις αντιρρήσεις τους στην απόφαση Κουβέλη και τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, (Στέφανος Μπαγιώργος, Βαγγέλης Ζορκάδης, Χρήστος Σταυρόπουλος και Ανδρέας Νεφελούδης) που παρουσίασαν κείμενο με το οποίο υποστήριζαν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να συμμετάσχει ή να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά να προτιμήσει τη θέση της προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Όπως και να έχει, στελέχη της

Keywords
Τυχαία Θέματα