Αντίστροφη μέτρηση για την BlackRock

Ύφεση για το 2014, σταθεροποίηση του 2015 και ανάκαμψη από το 2016 προβλέπει το δυσμενές σενάριο της BlackRock με το οποίο θα πραγματοποιηθεί το stress test.

Το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη της οικονομίας θα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 έναντι πρόβλεψης

του ΔΝΤ για άνοδο 2,95% ενώ για το 2016 το χειρότερο σενάριο της BlackRock προβλέπει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ. Η BlackRock θα συνεκτιμήσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου (που είναι αυτές του ΔΝΤ) με αυτές του δυσμενούς σεναρίου και από τον συνδυασμό των δυο θα καθορίσει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι η νέα άσκηση γίνεται με βάση κοινή μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη ενώ την επιμέλεια έχει η EBA.

Το κρίσιμο για τις τράπεζες είναι το ποιοι θα είναι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με τους οποίους θα «τρέξει» η άσκηση. Οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν την εξομοίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με τον αντίστοιχο των ευρωπαϊκών.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες, βάση του Μνημονίου, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων άνω του 9%.

Στο ίδιο πνεύμα οι διοικήσεις ζητούν την άμβλυνση των όρων του stress test που διενεργεί η BlackRock. Για την ακρίβεια οι εγχώριες τράπεζες δεν ζητούν ούτε χαλάρωση των όρων ούτε κάποια άλλη προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν μεταχείριση αντίστοιχη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε από την BlackRock έπρεπε οι εγχώριες τράπεζες να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 10% για την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ για το δυσμενές σενάριο (βάσει του οποίου προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες) ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έπρεπε να ξεπερνά το 7%. Λίγο μετά πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο πανευρωπαϊκό stress test από την EBA, την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, η οποία ζητούσε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 7% και άνω του 5% για το δυσμενές σενάριο. Μικρότεροι δείκτες συνεπάγονται μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και ο Όμιλος Πειραιώς θα αντισταθμίσουν τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου από τη λειτουργική κερδοφορία, της συνέργειες λόγω των συγχωνεύσεων, τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την Eurobank, η οποία εκτιμάται ότι θα πρέπει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, επιδίωξη της κυβέρνησης, του ΤΧΣ, αλλά και της διοίκησης της τράπεζας είναι τα κεφάλαια να συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα