Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τελευταία χρονιά που υποχρεούνται οι επιχειρήσεις στην έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού. Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο δεν συμπεριλήφθηκε η σχετική διάταξη και όπως όλα δείχνουν το φορολογικό πιστοποιητικό θα αποτελέσει παρελθόν. Οι ισχυρές πιέσεις από την τρόικα να καταργηθεί το φορολογικό πιστοποιητικό ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να καταργήσει την σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το Δημόσιο είχε οφέλη από

το φορολογικό πιστοποιητικό. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, υποχρεούνται στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται ύστερα από έλεγχο που διενεργείται, παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα. Φορολογικές παραβάσεις, καθώς και μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση φόρων, που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, αναφέρονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό αυτό. Αν από το πιστοποιητικό προκύπτουν συγκεκριμένα φορολογικά δεδομένα για την ελεγχθείσα εταιρεία, με τα οποία συμφωνεί και η αρμόδια ελεγκτική φορολογική αρχή, το εν λόγω πιστοποιητικό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των εκθέσεων

Εφόσον από την μελέτη διαπιστωθεί ότι το φορολογικό πιστοποιητικό επιφέρει έσοδα στο ελληνικό δημόσιο τότε είναι πιθανόν τον Σεπτέμβριο να επανέλθει και να συμπεριληφθεί η διάταξη στο νομοσχέδιο με τα επενδυτικά κίνητρα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες και η διάταξη που θα απαλλάσσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον το επιθυμούν από τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ακαθάριστα έσοδα έως 20.000 – 25.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις.

Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Πάντως, υπάρχουν επιφυλάξεις από το οικονομικό επιτελείο ως προς το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων. Δηλαδή υπάρχουν εισηγήσεις το ποσό να είναι χαμηλότερο των 20.000 – 25.000 ευρώ.

Και γι’ αυτή τη διάταξη υπάρχουν πιέσεις από το ΔΝΤ για απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα