Από τα ευρωπαϊκά σαλόνια στα κοινοβουλευτικά «αλώνια» ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί κατάσταση συναγερμού, καθώς η εβδομάδα που ξεκινά είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την κυβέρνηση και η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο». Αφενός, εξαιτίας της διαφαινόμενης –σε ορισμένα μέτωπα, τουλάχιστον- συμφωνίας με την τρόικα, αφετέρου της συζήτησης την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή για τα υποβρύχια.

Προεκλογική εκστρατεία από… εβδομάδα

Γενικώς, στην

Κουμουνδούρου δεν κρύβουν ότι «η προεκλογική εκστρατεία μπορεί να περιμένει», αναφερόμενοι στην καμπάνια που θα ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν. Προς το παρόν, η αξιωματική αντιπολίτευση προσαρμόζει τη στρατηγική της στην παρούσα πολιτική συγκυρία και, συγκεκριμένα, στο μέτωπο των υποβρυχίων, αλλά και της τρόικας.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που αναμένεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν να δουν αν και κατά πόσον θα δοκιμαστεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης στη Βουλή. Ήδη από χθες, με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους συμπολιτευόμενους βουλευτές «να ανοίξουν την πόρτα της συνείδησής τους», ενώ από αύριο, στις συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτική Γραμματεία, Προεδρείο Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ.α.) αναμένεται να αποφασιστεί το στενό κοινοβουλευτικό μαρκάρισμα της κυβέρνησης με αιτήματα για ονομαστικές ψηφοφορίες κ.α.

Μάχη εφ’ όλης της ύλης

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου και στο επιτελείο του άρτι αφιχθέντα από τη Μαδρίτη Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζονται και για την συζήτηση την Τετάρτη, στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Πρόκειται για πρόταση που έχει κατατεθεί από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή για εφ’ όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ελπίδα τους ότι μπορεί να μην επιλέξουν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές να «αθωώσουν» -όπως λένε- τον Ευάγγελο Βενιζέλο και η ψηφοφορία της Τετάρτης να επιφέρει νέα κρίση στη συνοχή της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα