ΑΠΟΧΗ, ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ… ΠΑΡΑΛΙΑ

09:00 6/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ποιοι είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Πού ποντάρουν οι επιτελείς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να χάνουν τη μάχη της συσπείρωσης.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αν υπάρχει μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία η κάλπη θα είναι «γκαστρωμένη», σύμφωνα με την ιστορική ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη, αυτή είναι η σημερινή. Έως αργά χθες το βράδυ, οι επιτελείς των κομμάτων, αλλά και οι δημοσκόποι προσπαθούσαν να λύσουν το γρίφο της τελευταίας στιγμής, ώστε να προβλέψουν την τελική εκλογική συμπεριφορά

των ψηφοφόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ειδικά οι δημοσκόποι έως αργά χθες το βράδυ διενεργούσαν συμπληρωματικές τηλεφωνικές μετρήσεις, αφού… δεν πίστευαν αυτά που έβλεπαν και άκουγαν. Την ίδια στιγμή, στα κομματικά επιτελεία –και κυρίως στη Συγγρού και την Ιπποκράτους, για τις οποίες αυτή η εκλογική αναμέτρηση μάλλον εξελίσσεται σε μπούμερανγκ- ήλπιζαν να αποφύγουν σήμερα μια ενδεχόμενη (και διαφαινόμενη) ήττα του «δικομματισμού», ποντάροντας σε ορισμένους… αστάθμητους παράγοντες.

Κλειδί η αποχή

Καταρχάς και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν ότι η αποχή θα είναι ο παράγοντας-κλειδί των εξελίξεων και του τελικού αποτελέσματος, το οποίο αναμένεται να καθορίσει έως και τη μοίρα της χώρας. Κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς πλήττονται από την αποχή, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Με βάση αναλύσεις των δημοσκόπων, αλλά και των κομματικών επιτελείων, το κύριο κομμάτι όλων όσοι θα απόσχουν από τη σημερινή εκλογική διαδικασία αναμένεται να προέρχεται από εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις περασμένες εκλογές. Αυτό διότι μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του Κινήματος, έχουν μεν απογοητευθεί από την κυβερνητική πολιτική Παπανδρέου-Βενιζέλου –και ως εκ τούτου αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ- αλλά την ίδια στιγμή, «δεν πάει το χέρι» τους να ψηφίσουν και άλλο κόμμα. Πρόκειται για μία «ποιότητα» αποχής αντίστοιχη με την αποχή που είχε πλήξει τη ΝΔ το 2009, όταν ο Κώστας Καραμανλής οδήγησε την συντηρητική παράταξη στα ιστορικά χαμηλότερα ποσοστά της, στο 33%. Τότε, πολλοί εκ των απεχόντων ήταν «γαλάζιοι» ψηφοφόροι που δεν ήθελαν ούτε να ξαναψηφίσουν το κόμμα τους, αλλά δεν «τους πήγαινε» να ψηφίσουν κάτι άλλο. Οπότε… έκατσαν σπίτι τους. Η αποχή του 2009, μάλιστα, ήταν αυτή που μετέτρεψε ένα 35-36% της ΝΔ σε 33% και, μιας και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα βγαίνει επί των ψηφισάντων και όχι επί των… προθέσεων, η ίδια αποχή μετέτρεψε το 42% του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου σε 45% περίπου.
Στη Συγγρού, λοιπόν, υπολογίζουν ότι αυτή τη φορά, η αποχή θα έχει χρώμα «πράσινο» και θα «κόψει» 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (αντί, για παράδειγμα, να είναι 19%, να είναι 16) και αντιστοίχως, να μετατρέψει ένα ποσοστό της τάξης του 27% (για παράδειγμα) σε 30% για τους ίδιους.

Νέοι και παραλία

Παράλληλα, στη ΝΔ ευελπιστούν ότι… «με σύμμαχο τον καλό καιρό», κατά το γνωστό και πολυφορεμένο τηλεοπτικό κλισέ, αρκετοί νέοι θα προτιμήσουν ένα

Keywords
Τυχαία Θέματα