Απόφαση-συμβιβασμός της Λίγκας για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ

Στη θερινή μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε, η Superleague, και κατ΄ επέκταση η ΕΠΟ, αποδείχθηκαν αυστηρές με τις ομάδες που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αδειοδότηση. Επέτρεψαν μόνο τρεις κινήσεις (μεταγραφές ή ανανεώσεις συμβολαίων) για Ελληνες και ξένους παίκτες άνω των 24 ετών και έδωσαν το ελεύθερο μόνο για μεταγραφές Ελλήνων κάτω των 24.

Πλέον, στη Λίγκα επικρατούν πιο συγκαταβατικές απόψεις κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην απόφαση του συνεταιρισμού

μετά το διοικητικό συμβούλιο της Παρασκευής. Το προσεχές καλοκαίρι οι μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ θα έχουν το δικαίωμα, εκτός των τριών μεταγραφών για παίκτες άνω των 24 ετών, να κάνουν και τέσσερις ανανεώσεις συμβολαίων αυτής της κατηγορίας ποδοσφαιριστών. Αυτή, τουλάχιστον, θα είναι η εισήγηση της Λίγκας στην ΕΠΟ η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση τους επόμενους μήνες.

Κοντολογίς; Η Λίγκα αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί της αντιλαμβανόμενη ότι το προϊόν που προσφέρει κινδυνεύει με απαξίωση. Τρανταχτό παράδειγμα η ΑΕΚ. Συγκροτήθηκε με παίκτες δεύτερης και τρίτης διαλογής το φετινό καλοκαίρι, δεν μπόρεσε να κρατήσει ποδοσφαιριστές του περσινού ρόστερ που ήθελε και πλέον φαντάζει ως φαβορί για υποβιβασμό!

Με μία από τις πλέον πιο εμπορικές ομάδες του πρωταθλήματος μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και με παρόμοιο κίνδυνο να ελλοχεύει και για άλλες ΠΑΕ, οι συνέταιροι της Λίγκας γνωρίζουν καλά ότι τα έσοδά τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αργά ή γρήγορα θα μειωθούν. Ηδη εδώ και μήνες υπάρχει η πληροφορία ότι η Nova θα αξιώσει αναπροσαρμογή προς τα κάτω του συμβολαίου που την δεσμεύει με τις ομάδες του πρωταθλήματος επικαλούμενη μειωμένη εμπορικότητα και πτώση ενδιαφέροντος.

Μία τέτοια εξέλιξη θα βάθαινε ακόμη περισσότερο την ύφεση στο χώρο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου αφού για τη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι ουσιαστικά και τα μοναδικά. Οι χορηγίες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση αφού η κρίση δεν επιτρέπει ακόμα και σε μεγάλες εταιρίες να ξοδεύουν αφειδώς χρήματα ενώ για έσοδα από εισιτήρια ούτε λόγος να γίνεται. Μόνο ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Αρης μπορούν να ισχυριστούν ότι μπορούν να περιμένουν χρήματα μέσω αυτής της πηγής.

Ετσι λοιπόν μία….χαλάρωση των μέτρων για τους μη αδειοδοτημένους ουσιαστικά εξελίχθηκε σε μονόδρομο. Οι ιθύνοντες ελπίζουν ότι το μπόνους των τεσσάρων ανανεώσεων θα βοηθήσει τις δοκιμαζόμενες ΠΑΕ τουλάχιστον να διατηρήσουν αναλλοίωτο ένα μεγάλο μέρος του ρόστερ τους έτσι ώστε του χρόνου να μην υποστεί και νέα πτώση το αγωνιστικό επίπεδο του πρωταθλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα