Απομακρύνεται το «φάντασμα»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα έπεσε στα χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 μηνών, τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν όμως ακόμη σε επίπεδα ..καταναλωτικών δανείων!

Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη για να φτάσει στο επίπεδο να ανοίξουν και πάλι οι κρουνοί του δανεισμού από τις διεθνείς αγορές, η στήριξη όμως των ευρωπαίων όπως εκφράστηκε με την εκταμίευση της δόσης, ανάγκασε όλους τους διεθνείς Οίκους να παραδεχτούν πως απομακρύνεται

το «φάντασμα» της εξόδου από το ευρώ: Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που δεν αποκλείεται να αλλάξει την ψυχολογία των επενδυτών απέναντι στην χώρα.

Έτσι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών βρέθηκε χθες η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετων ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών (992 μονάδες βάσης), ενώ οι τιμές των ομολόγων έφθασαν στο υψηλότερο σημείο μετά από 17 μήνες (50,4 μονάδες). Είναι πάντως ενδεικτικό ότι παρά τη βελτίωση του spread, εάν σήμερα δανειζόταν η Ελλάδα για 10 χρόνια, θα κατέβαλε επιτόκιο της τάξης του 11,3%. Αντιθέτως, το κόστος δανεισμού της χώρας αυτή τη στιγμή μέσω του προγράμματος στήριξης είναι το ίδιο με αυτό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) και κινείται στα επίπεδα του 2%.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος που είχε αγοράσει 10ετες

ελληνικό ομόλογο 1η Ιουνίου 2012 (η τιμή τους ήταν 13,5 μονάδες) και

τα πούλαγε χθες θα είχε κέρδος 273,3%. Τα «καλά νέα» των τελευταίων δύο ημερών οδήγησαν στη μείωση των spreads και στην αύξηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Τα καλά νέα συνοψίζονται στην :

- Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 6 κατηγορίες από τον οίκο Standard&Poor’s.

- Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα κάνει και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα σε όσους της τα ενεχυριάζουν (δηλαδή τις ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο). Άρα, θα γίνει ευκολότερη η χρηματοδότηση των τραπεζών και κατ’ επέκταση η σταδιακή στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

- Απόφαση της Ευρωζώνης για διάθεση των δόσεων προς την Ελλάδα. Το επιχείρημα αυτό το επικαλέστηκε και η S&P. Μάλιστα, σε έκθεσή της και η Fitch χαιρέτισε την αποφασιστικότητα των κρατών της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση και να αποφύγουν διάσπασή της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της απόφασης την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και την αποφυγή ενός Grexit. Πάντως, η Fitch επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος παραμένουν, ενώ προς το παρόν δεν αλλάζει τη δική της βαθμολογία για την ελληνική οικονομία.

- Επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγορών. Η επίτευξη των στόχων άνοιξε τον δρόμο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

- Το χαμηλό επίπεδο δανειακών αναγκών ολόκληρης της Ευρωζώνης για το 2013. Σε έκθεσή της η Fitch σημειώνεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστούν λιγότερα δάνεια το επόμενο έτος, γεγονός που διευκολύνει τη βελτίωση του κλίματος γενικότερα και κατ’ επέκταση και για την Ελλάδα. Το 2013 η χώρα θα χρειαστεί δάνεια ίσα με το 23% του ΑΕΠ της (ποσοστό που είναι χαμηλότερο από αυτό της Κύπρου).

Keywords
Τυχαία Θέματα